Sorra állnak be a Demokrata Párt fontos figurái Kamala Harris mögé

külföld
július 22., 16:49

Joe Biden visszalépése után Kamala Harris alelnöknek - portrénk róla itt olvasható - van a legnagyobb esélye arra, hogy a Demokrata Párt elnökjelöltje legyen, pláne, hogy maga Biden is beállt mögé, az elnököt pedig a párt számos fontos figurája követte. Finanszírozás szempontjából jól áll Harris, kevesebb mint egy nap alatt 50 millió dollár gyűlt össze a kampányára.

photo_camera Fotó: SAUL LOEB/AFP

Gavin Newsom kaliforniai kormányzót Biden lehetséges utódjaként emlegették, de tegnap este az X-re posztolt bejegyzésében támogatta Harrist, azt írta, hogy „senki sem alkalmasabb arra, hogy harcoljon Donald Trump sötét víziója ellen”. Pete Buttigieg közlekedési miniszter és Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzó - akiket szintén potenciális jelölteknek tartottak - szintén beálltak Harris mögé, utóbbi azt írta, közel két évtizede ismeri az alelnököt. „Becsületesen szolgálta az országot, és készen áll arra, hogy elnök legyen".

    Gretchen Whitmer, Michigan állam kormányzója szintén esélyes volt az elnökjelölti pozícióra. Nemrég közzétett nyilatkozatában azonban ő is teljes támogatásáról biztosította Kamala Harrist.

link Forrás

Az elmúlt órákban beállt Harris mögé többek között:

  • Dick Durbin, aki a demokrata többség frakcióvezetőjeként a szenátus második legmagasabb rangú képviselője,
  • Katherine Clark, a párt második legmagasabb rangú képviselőházi törvényhozója,
  • Andy Beshear, Kentucky állam nemrég újraválasztott kormányzója,
  • Chris Coons delaware-i szenátor, Biden közeli szövetségese,
  • Kirsten Gillibrand New York-i szenátor barátjának nevezte Harrist, és azt mondta: „Büszkén támogatom őt - és alig várom, hogy csatlakozzam hozzá ebben a küzdelemben”,
  • Amy Klobuchar minnesotai szenátor kijelentette, hogy Harris „becsülettel és kitűnően” szolgált, és „ő lesz az a jelölt, aki novemberben egyesít bennünket”,
  • Illinois állam kormányzója, JB Pritzker,
  • valamint Elizabeth Warren massachusettsi szenátor.

Joe Manchin korábbi demokrata, mára független szenátorról is azt találgatták, hogy indulhat-e, mára kiderült, hogy nem indul.

A Clinton család már vasárnap este beállt az alelnök mögé, Hillary Clinton arról posztolt, hogy régóta ismeri Harrist. „Ez a briliáns ügyésznő vádat fog emelni az elítélt bűnöző Donald Trump és a Project 2025 program ellen, ami a szabadságjogaink elvételére irányul”.

link Forrás

Fontos, hogy Barack Obama volt elnök, Bernie Sanders és Nancy Pelosi egyelőre nem álltak ki Harris mellett. Mindhárman méltatták Biden döntését és politikai pályafutását, anélkül, hogy egyelőre megnevezték volna, hogy kit látnának szívesen a szerepében. A szenátus többségi vezetője, Chuck Schumer és a ház kisebbségi vezetője, Hakeem Jeffries sem jelentette még be támogatását. (BBC, Guardian)

Kiemelt videóink