Szijjártó: Fantasztikus bosszút ötlöttek ki Brüsszelben

POLITIKA
július 22., 17:55

„Összehangolt, hisztérikus, sokszor hazugságokra épülő, a valóságot sok esetben teljes mértékben figyelmen kívül hagyó, megcsúfoló támadássorozat” indult a magyar békemisszióval szemben, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben az MTI tudósítása szerint.

photo_camera Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Hétfőn tartották az uniós külügyminiszterek ülését, ezt Josep Borrell EU-s külügyi és biztonságpolitikai képviselő kezdeményezte arról, hogy „mi történt az elmúlt hetekben” Orbán kijevi, moszkvai és pekingi újaitól Szijjártó Péter ENSZ-ben elmondott beszédéig, ahol azzal vádolta az EU-t, hogy „a háborút ösztönzi”.

Szijjártó szerint az EU Ukrajna-stratégiája az elmúlt két és fél évben csúfosan megbukott, a béke egyre csak távolabb kerül, a szankciók pedig egyre jobban fájnak a kontinens gazdaságának.

„Persze lehet a homokba dugni a fejünket, mint azt néhány európai politikustársam meg is tette, és ezt a Kreml propagandájának állították be, de ez az igazság”

– mondta, hozzátéve, hogy mindenképpen újra kell nyitni a diplomáciai csatornákat. Itt megemlítette, hogy a svájci és az orosz külügyminiszter is találkozott, az amerikai és az orosz védelmi miniszter telefonon tárgyalt, az ukrán elnök pedig Donald Trumppal beszélt. „Tehát most már mindenki elkezdte használni a diplomáciai csatornákat, egyedül itt, Brüsszelben és az európai fővárosokban állítják, hogy ez illegitim, ezt nem lehet csinálni, és aki a diplomáciai megoldások mellett érvel, az oroszpárti” - mondta.

Josep Borell
photo_camera Josep Borell Fotó: FRANCOIS WALSCHAERTS/AFP

Szijjártó szerint a magyar fél a békemisszió során soha nem állította azt, hogy az EU képviseletében járna el, senki nem próbálta ezt a látszatot kelteni.

De mégis sikerült, Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor látogatása után azt mondta:„ Figyelembe véve, hogy Magyarország július 1-jétől átvette az Európai Unióban a soros elnökséget, Orbán Viktor miniszterelnök úrral megvitattuk Oroszország és az Európai Unió közötti kapcsolatok helyzetét is, amelyek most mélyponton vannak. Beszéltünk a jövőbeli biztonság architektúrájáéról is.”

„Fantasztikus bosszút ötlöttek ki Brüsszelben” – mondta a külügyminiszter arra, hogy az EU bojkottálná Orbán Viktor külügyminiszteri találkozóját azzal, hogy saját külügyi csúcsot szervezne. Ez az uniós források szerint nemcsak a bojkottról szól, hanem arról is, hogy megüzenjék Magyarországnak, ne beszéljen az EU nevében. „Egészen gyerekes, és tényleg nem akarok megbántani senkit, de talán óvodás szintű is ez a vita” – mondta Szijjártó.

Kiemelt videóink