„Hogy merik? Ragadozók!” – kikelt magából a fideszes EP-képviselő, miután elszigetelték az új szélsőjobbos csoportjukat az EP vezetésében

eu
július 23., 08:14

Ma délutánig megválasztják az Európai Parlament bizottságainak vezetését, és nem lesz köztük az Orbán-féle Patrióták képviselőcsoportból senki a Politico értesülései szerint. A centrista és Európa-párti pártok, a szocialisták (S&D), a kereszténydemokraták (EPP), a liberálisok (Renew) és a Zöldek ugyanis úgy döntöttek, hogy mégsem szavaznak be senkit a testületek vezetésébe a szélsőjobból. Korábban az volt a megállapodás, hogy a különböző posztokat a képviselőcsoportok méretei szerint osztják le. Hogy a harmadik legnagyobb létszámú frakciót gründoló Patrióták mégsem számíthatnak pozíciókra, az már a múlt héten kiderült, amikor a parlament alelnöki szavazásán Klara Dostalova és Fabrice Leggeri sem kapott elegendő szavazatot, és a fideszes Szekeres Pálból sem lett háznagy.

Már csak a bizottsági posztok elosztása van hátra, amelyben a harmadik legnagyobb képviselőcsoport – azaz a Patrióták – előzetesen a kulturális és a közlekedésügyi testület vezetésére számíthatott. Ehelyett előbbi a Zöldek, utóbbi a Néppárt kezébe kerül majd. Alelnöki posztokat sem kapnak majd, pedig többek közt a mezőgazdasági, a külügyi és költségvetési bizottságban is kinézett egy-egy ilyen a Patriótáknak.

Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője máris kikelt magából az X-en. „Hogy merik? Ragadozók! Az antidemokrácia háza” – írta posztjában.

link Forrás

Iratxe García, a szocialisták vezetője eközben azzal érvelt, hogy a szélsőjobb elszigetelése épp „a demokrácia legjobb kifejezése”. Szerinte intézményes feladatuk a Patriótáknak nevezett csoport kitagadása. Orbánék García szerint az EU legelemibb értékei, a tisztelet, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállam és az emberi jogok ellen vannak, és így nem képviselhetik az Európai Parlamentet semmilyen vezetői tisztségben.

Kiemelt videóink