Végül lemondott a Secret Service igazgatója a Trump elleni merénylet miatt

külföld
július 23., 16:43

Egy nappal azután, hogy a Kongresszus előtt az elmúlt évtizedek legjelentősebb operatív kudarcának nevezte a Donald Trump elleni merénylet megtörténtét, bejelentette lemondását a Secret Service igazgatója. Kimberly Cheatle hétfőn a Képviselőház felügyeleti bizottsága előtt kijelentette:

„A Secret Service küldetése, hogy megvédje nemzetünk vezetőit. Július 13-án kudarcot vallottunk.”

Hozzátette: vállalja a felelősséget, és teljes mértékben együttműködik a folyamatban lévő vizsgálatokkal.

A felelősséget korábban is vállalta, de a lemondást visszautasította, mert szerinte ő a megfelelő személy a szolgálat vezetésére. Emiatt hétfőn közös levélben szólították fel lemondásra republikánus és demokrata kongresszusi tagok.

Kimberly Cheatle annak ellenére nem akart lemondani, hogy elismerte, a titkosszolgálat ügynökeit több alkalommal is tájékoztatták „egy gyanús személyről" a a pennsylvaniai Butlerben tartott nagygyűlésen, és a merénylőt, Thomas Matthew Crooksot rejtő ferde tetőt egyébként korábban biztonsági kockázatként értékelték.

Kimberly Cheatle az elkövetett biztonsági hibákért a merényletet követően telefonon kért elnézést Donald Trumptól.

photo_camera Kimberly Cheatle Fotó: KENT NISHIMURA/Getty Images via AFP

Cheatle korábban Dick Cheney és Joe Biden védelméért is felelős volt, amikor azok alelnökök voltak, közel három évtizede dolgozott az ügynökségnél, vezető beosztásokban is. 2019-ben rövid időre a PepsiCO biztonsági vezetőjeként átváltott a magánszektorba, de 2022-ben visszatért, immár az ügynökség igazgatójaként.

A Trump elleni merényletkísérlet óta nagyon komoly kritikák tárgya volt a volt elnök és jelenlegi elnökjelölt védelméért hivatott ügynökök teljesítménye, és az elmúlt napokban rendkívül heves kritikák érték Cheatle-t. A hétfői bizottsági meghallgatása sem sikerült jól, mivel a titkosszolgálati vezető számos kérdésre nem adott konkrét választ, így utána mindkét párt részéről felszólították a lemondásra. Köztük volt a meghallgatást szervező kongresszusi bizottság demokrata vezetője, Jamie Raskin is, aki arról beszélt, hogy a Secret Service igazgatója elveszítette a Kongresszus bizalmát.

A merényletkísérlet után Cheatle is elfogadhatatlannak nevezte az általa vezetett ügynökség tevékenységét, de akkor még nem tervezett lemondani. Az első napokban vezető kormánytisztviselők, köztük a belbiztonságért felelős miniszter, Alejandro Mayorkas is a nyilvánosság előtt védték meg Cheatle-t, és pár nappal a történtek után még arról beszélt, hogy 100 százalékos a bizalma az ügynökség vezetőjében.

Joe Biden elnök közleményben vette tudomásul Cheatle lemondását, és háláját fejezte ki a több évtizednyi, az ügynökségnél töltött munkájáért. Biden hozzátette, hogy még mindig várja annak a független vizsgálatnak az eredményét, ami megállapítja majd, milyen hibák történtek július 13-án, és azt is, hogy hamarosan új igazgatót fog kinevezni.

Közben a Képviselőház republikánus és demokrata vezetője, Mike Johnson házelnök és Hakeem Jeffries megállapodtak, hogy kétpárti munkacsoportot hoznak létre, hogy kivizsgálják a Trump elleni merényletkísérlet körülményeit, ami főleg a biztonsági szolgálatok által elkövetett hibákra koncentrál majd. A munkacsoport célja, hogy a felelősök megtalálásával és a történtek feltárásával biztosítsák, hogy hasonló hibák soha többé ne fordulhassanak elő.

Kiemelt videóink