Vasárnap volt a Föld eddigi legmelegebb napja, amióta mérik

időjárás
július 23., 18:50

Július 21-e, vasárnap volt a valaha feljegyzett legmelegebb nap az Európai Unió Kopernikus klímaváltozási szolgálatának előzetes adatai szerint, mely 1940 óta követi nyomon a globális időjárási eseményeket. Vasárnap a globális felszíni levegő hőmérséklete elérte a 17,09 Celsius-fokot, ami valamivel kicsivel haladja meg a tavaly júliusban felállított 17,08 Celsius-fokos rekordot, írja a Reuters.

Carlo Buontempo, a Kopernikus igazgatója szerint nincs kizárva, hogy a hét elején még ez a vasárnapi rekord is megdől, hiszen a hőhullámoknak még nincs vége. Tavaly július 3. és 6. között négy egymást követő napon dőlt meg a melegrekord, mivel az éghajlatváltozás szélsőséges hőséghez vezetett az északi féltekén.

Bár a vasárnapi hőmérséklet épphogy meghaladta az eddigi rekordot, a szakértő szerint figyelemreméltó, hogy tavaly június óta minden hónap a bolygó legmelegebb hónapja volt a feljegyzések kezdete óta. Egyes tudósok szerint a 2024-es év megelőzheti a 2023-as évet, mint a legmelegebb év, mivel az éghajlatváltozás és az El Nino idén magasabb hőmérsékletet eredményezett. Buontempo szerint a következő hónapokban és években új rekordok fognak megdőlni az üvegházhatású gázok miatt.

Kiemelt videóink