13,7 milliárd forint uniós pénzt nyert a BM, egyből utalja is a költségvetésbe

POLITIKA
július 24., 10:22

13,7 milliárd forint uniós támogatást nyert el a Belügyminisztérium a covid elleni oltások beadásával kapcsolatban kiírt pályázaton, az összeget pedig egy az egyben a költségvetésnek utalják majd – írta Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő.

A politikus január 12-én nyújtott be közérdekű adatigénylést, de csak most kapott választ.

Hadházy szerint a nagyon rövid határidőkkel lezavart EFOP-pályázaton csak a Belügyminisztérium indult, és oltásonként bruttó 2000 forintos szolgáltatási költséget kértek, a projektnek külön költségvetése nem volt.

A minisztérium a közérdekű adatigénylésre adott válaszban azt írta, a kérelem elbírálása „a Támogató” részéről még folyamatban van.

A tárca szerint a többletkiadásokat a költségvetés korábban megfinanszírozta, most ennek egy részét térítik meg az uniós forrás terhére. Azoknak a költségét megtérítik majd, akik nem az Országos Kórházi Főigazgatóság által fenntartott intézményekben adtak be oltást 2020. december 26 és 2023. december 31. között.

Hadházy szerint az egész „messziről bűzlik”, ezért az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz, az OLAF-hoz fog fordulni. Szerinte már a pályázati kiírás is szabálytalan volt, hiszen hét helyett csak négy napra tették közzé, és csak a BM indulhatott rajta.

Hadházy szerint „ez annak a teljesen törvénytelen eljárásnak a tipikus esete, mikor egyszerűen a költségvetést finanszírozzák EU-s pénzből.”

Hadházy szerint a kórházakban beadott oltásokra egy másik, 63 milliárdos projektben vettek fel pénzt.

Kapcsolt kép: Vajda János/MTI/MTVA

Kiemelt videóink