Leomlott Nápolyban a Gomorrából is ismert hírhedt lakóház egyik függőfolyosója

külföld
július 24., 06:47

Két ember meghalt, 13 pedig megsérült, miután Nápoly legszegényebb külvárosi negyedében, Scampiában leomlott a hírhedt vitorlaalakú házak egyikének függőfolyosója.

photo_camera Fotó: -STR/AFP

A házak – amiket a legtöbben talán a Gomorra című sorozatból ismernek – közül ebben élnek a legtöbben. A baleset hétfőn késő este történt a „Vela Celeste” harmadik emeletén. Az olasz sajtó beszámolói szerint a szemtanúk hatalmas robajt hallottak, a épület egy része pedig az alsóbb emeletekre omlott. A balesetben egy 29 éves férfi és egy 35 éves nő halt meg. A sérülteket, köztük hét gyereket a nápolyi Santobono kórházba szállították, a jelentések szerint ketten súlyos állapotban vannak. A nápolyi ügyészség vizsgálatot indított.

A scampiai „le Vele” épületek 2019. május 13-án. Scampia Nápoly északi külvárosának egyik negyede, ami hírhedt a drogkereskedelemről és a Camorra-frakciók riválisai közötti harcokról.
photo_camera Fotó: Eliano Imperato/Controluce via AFP

A tűzoltók egész éjjel dolgoztak, hogy evakuálják a ház 800 lakóját, akik egy ideje már várnak arra, hogy átköltöztessék őket egy másik épületbe a ReStart Scampia projekt keretében. A vitorlaalakú házakat – amiből eredetileg négy volt – 2020-ban kezdték el lebontani, hogy a területet újjáépítsék.

photo_camera Fotó: ELIANO IMPERATO/Controluce/AFP

A nápolyi Le Vele di Scampia (Scampia vitorlái) néven ismert lakótelep a 60-as és 70-es években épült. A lakótelep évtizedeken át volt véres maffiaharcok otthona, különféle camorra-klánok tagjai gyilkolták itt egymást. Részben itt forgatták a 2008-as Gomorra című sorozatot is, ami Roberto Saviano Camorráról szóló könyvén alapul. (Guardian)

Kiemelt videóink