Olaf Scholz jövőre újraindul a kancellárságért

külföld
július 24., 14:30

„Elindulok kancellárjelöltként, hogy újra kancellár lehessek” - mondta Olaf Scholz szerdai sajtótájékoztatóján.

Bár pártja, a szociáldemokrata SPD még nem jelölte hivatalosan Scholzot, a német kancellár világosan fogalmazott a kérdésben. Azt mondta, az SPD egy nagyon zárt párt, és eltökélt szándékuk, hogy együtt induljanak, és nyerjenek a következő parlamenti választáson.

Scholztól megkérdezték a sajtótájékoztatón, nem akarja-e Joe Biden amerikai elnök példáját követni, aki bejelentette, hogy végül mégsem indul el az elnökválasztáson. A kancellár csak annyit válaszolt, hogy köszöni a rendkívül kedves és barátságos kérdést.

Olaf Scholz
photo_camera Olaf Scholz Fotó: KIRA HOFMANN/dpa Picture-Alliance via AFP

A német kormány ma tett javaslatot Frank-Walter Steinmeier köztársasági elnöknek a következő parlamenti választás időpontjára. Eszerint 2025. szeptember 28-án szavaznának a németek.

Scholznak nem lesz könnyű dolga, ha kancellár akar maradni, mert szociáldemokrata-zöld-liberális koalíciójának támogatottsága rendkívül alacsony. Saját pártját, az SPD-t hónapok óta 15 százalék környékére mérik, miközben a legnagyobb ellenzéki pártot, a kereszténydemokrata CDU-t 31 százalék környékére.

A helyzet ugyanakkor nem megoldhatatlan. A 2021. szeptemberi parlamenti választás előtt hasonlóan meggyőző volt a CDU előnye, még nyár közepén is 15 százalékos előnyben voltak a kereszténydemokraták. Az SPD támogatottsága azonban július közepétől elindult felfelé, miután a CDU kancellárjelöltjét, Armin Laschetet nevetve fotózták le az észak-rajna-vesztfáliai halálos árvíz helyszínén.

Armin Laschet nevet az észak-rajna-vesztfáliai áradás helyszínén 2021 júliusában
photo_camera Armin Laschet nevet az észak-rajna-vesztfáliai áradás helyszínén 2021 júliusában Fotó: MARIUS BECKER/AFP

A választást végül 25,7 százalékkal nyerte meg az SPD, a 24,2 százalékos CDU előtt. Angela Merkelt pedig 16 év után Scholz váltotta a kormány élén. (via Süddeutsche Zeitung)

Kiemelt videóink