Szijjártó: Orbán az utolsó és az egyetlen Európában, aki el tudja érni a világpolitika és a globális biztonság fontos szereplőit

POLITIKA
július 24., 19:06

Hatalmas frusztrációt okoz a magyar békemisszió Európa-szerte, ennek az oka egyrészt az, hogy az európai politikusok irigykednek Orbán Viktor miniszterelnökre, hiszen nagyon nyilvánvalóvá vált, hogy ő az utolsó és jelenleg az egyetlen Európában, aki el tudja érni a világpolitika és a globális biztonság olyan fontos szereplőit, mint Donald Trump amerikai elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Hszi Csin-ping kínai elnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök – mondta Szijjártó Péter a Weltwoche svájci hetilapnak adott videóinterjújában.

photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök, akire az európai politikusok irigykednek, hiszen nagyon nyilvánvalóvá vált, hogy ő az utolsó és jelenleg az egyetlen Európában, aki el tudja érni a világpolitika és a globális biztonság fontos szereplőit. Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Félnek, mert nyilvánvaló, hogy kudarcot vallottak

„Másrészt úgy gondolom, hogy az európai politikusok azért frusztráltak, mert félnek. Félnek attól, hogy Európában mindenki számára teljesen nyilvánvalóvá válik, hogy nemcsak rossz és sikertelen stratégiát hajtottak végre, amikor erről a háborúról van szó, hanem olyan stratégiát, amely óriási károkat okozott Európának és az európai embereknek” – mondta Szijjártó, aki állítása szerint az uniós külügyminiszterek brüsszeli találkozóján tapasztalhatta meg ezt a frusztrációt.

Szerinte minél többet beszélünk róla, minél látványosabban képviseljük ezt az álláspontot, annál nyilvánvalóbbá válik, hogy az elmúlt 2,5 évben az EU stratégiai szempontból teljesen kudarcot vallott.

Orbán nem az EU-t képviselte

Az uniós vezetők reakciójáról Szijjártó azzal felelt, „világossá tették, hogy Magyarországnak nincs joga az Európai Uniót képviselni ezeken a tárgyalásokon”, de Orbán nem is beszélt az EU nevében. „Nyilvánvalóan teljesen tisztában vagyunk azzal, hogy a soros elnökségnek semmi köze az Európai Unió külképviseletéhez” – mondta Szijjártó.

Az EU nem fontos szereplő, Orbán igen

Azt mondta, Orbán a „békemisszióját” saját minőségében tette, mert az EU-t jelenleg nem tekintik a világpolitika fontos szereplőjének.

Orbán viszont, aki „Európában az egyik leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnök, akinek nagyon széles körű hitelessége van a világban, akit tisztelnek a jövőképéért és azért a bátorságáért, hogy nyíltan beszél a jövőképéről, ő volt az egyetlen, aki megkísérelhette világossá tenni, hogy Európában is vannak békepárti hangok” – mondta Szijjártó.

Szijjártó szerint a fősodorhoz tartozó liberális média masszív többsége Európában olyan „véleménybuborékot” hozott létre, ami azt sugallja, mintha az euroatlanti álláspont lenne a világ vezető álláspontja, ami egyáltalán nem igaz. Ha az embernek van elég energiája és bátorsága, hogy kinézzen ebből az euroatlanti buborékból, akkor látja, hogy a globális többség tiszteli a magyar álláspontot, szimpatizál a magyar állásponttal és egyetért azzal – mondta.

Szijjártó Péter és belarusz kollégája Minszkben 2024. május 29-én.
photo_camera Szijjártó Péter és belarusz kollégája Minszkben 2024. május 29-én. Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Az oroszok egyre nagyobb területeket foglalnak el

A békemissziós csúcstalálkozók tanulságairól Szijjártó azt mondta: mivel az oroszok napról napra egyre nagyobb területet foglalnak el, nekik egyáltalán nem sürgős, hogy bármilyen megoldás szülessen, mert minden egyes nappal ők nyernek.

„Most ezt mondom, természetesen a nyugat-európai kollégák azt fogják mondani, hogy ez orosz propaganda. Nem, ez a tény, és ezt ők is tudják” – mondta Szijjártó, aki szerint az ukránok egyre több támogatást kérnek, és most még mindig megkapják, mert az Egyesült Államokban demokrata kormányzat van.

A három szereplő

„Tehát ha a két háborúban álló felet nézem, valójában nem várhatjuk el egyiküktől sem, hogy a csatatéren megoldási javaslattal álljon elő. Ez tehát azt jelenti, hogy a hatásnak kívülről kell jönnie” – mondta Szijjártó, aki szerint itt három szereplő van: az USA, Kína és még mindig Európa. „De jelenleg Európa lemaradt az Egyesült Államok mögött, mert Európa az amerikai stratégiát másolja, és ebben a tekintetben az Egyesült Államok asszisztense, és nincs saját hangja” – mondta.

„A jelenlegi amerikai kormány nyilvánvalóan háborúpárti. Ha ott változás történik, akkor a három nagyhatalom közül legalább kettő a béke mellett fog állni, és ez teljesen megváltoztatja a képet” mondta Szijjártó, aki szerint Donald Trump visszatérése a hatalomba teljesen új lendületet adhat ebben a tekintetben.

Nyitni kellene Oroszország felé

Szerinte Kína a béke mellett van, már tettek kezdeményezéseket: Vang Ji külügyminiszter a brazil kollégával együtt letett az asztalra egy javaslatot, amit érdemes lenne megvitatni.

Szijjártó a békemisszió egyik legfontosabb eredményének nevezte, hogy a kommunikációs csatornák nyitva állnak. „Mert ha a kommunikációs csatornák elakadnak, akkor elveszítjük a béke reményét. Annak érdekében tehát, hogy elkerüljük a harctéri tragédia folytatását, szükség van az alternatív útra, amely a kommunikáció és a párbeszéd. Ezért a miniszterelnök vitát javasolt arról, hogy Európának újra meg kellene-e nyitnia a kommunikációs csatornákat Oroszországgal” – mondta Szijjártó.

Arról is beszélt, hogy Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője „gyermeteg bosszút” eszelt ki, hogy a kül- és védelmi miniszterek informális találkozóját ne Budapesten, hanem Brüsszelben tartsák meg. „Kit érdekel? Úgy értem, sokat veszítenek, mert én a nemzeti futballstadionban láttam volna vendégül őket, ami sokkal jobb hely”, mint a brüsszeli helyszín – mondta Szijjártó, aki szerint 13 EU-tagállam miniszterei, köztük a legnagyobb országok képviselői érveltek Budapest mellett. (MTI)