A Belügyminisztérium azt mondja, átveszik Iványi egyházának intézményeit, ha kell

belföld
július 25., 18:05

Az állam minden diákról és ellátottról gondoskodik, aki a Magyar Evangéliumi Testvérközösség intézményeinek fizetésképtelensége miatt nehéz helyzetbe kerül - írja a Belügyminisztérium egy közleményben, amelyet az MTI ismertet. Három napja Iványi Gáborék egyházának összes számláját inkasszálta a NAV. A Magyar Evangéliumi Testvérközösség akkor azt nyilatkozta, csak félnapi működésre maradt pénzük. Iványi az RTL-nek azt mondta, „ami most a legfájóbb, az az, hogy emberek szájából veszik ki a kenyeret, a gyógyszert, gyerekek jövőjét teszik reménytelenné, bizonyos emberek sorsával játszanak”.

Az egyház hajléktalankórházat üzemeltet, ahol ötven krónikus beteget látnak el folyamatosan, részt vesz a hajléktalan-étkeztetésben, több oktatási intézményük van, amelyekben szerencsétlen sorsú gyerekeket tanítanak, idősek otthonát tartanak fenn és egyházközösségeik is vannak. Tavaly már túléltek egy hasonló helyzetet, akkor 1,2 milliárd forintnyi támogatás érkezett hozzájuk felajánlásokból és az adó egy százalékokból.

Fináncok az Oltalom Karitatív Egyesületnél 2022-ben.
photo_camera Fináncok az Oltalom Karitatív Egyesületnél 2022-ben. Fotó: Kiss Bence/444

Nem tudni, hogy a mostani inkasszónak mi lesz a kifutása, viszont először szólalt meg a bankszámlák zárolása óta a Belügyminisztérium. Azt írják, „a BM mindvégig minden szükséges tájékoztatást és segítséget megadott annak érdekében, hogy a MET jogkövető magatartását elősegítse. A minisztérium képviselői többször tárgyaltak a fenntartó képviselőivel. A BM-től a fenntartó moratóriumot is kapott, ugyanakkor a moratórium ideje alatt az adósságok nem csökkentek, hanem nőttek, így nem látszik arra reális esély, hogy a MET intézményeinek pénzügyi egyensúlya helyreálljon”. Szerintük „a helyzet azért alakul ki, mert a MET korábban jogsértő módon nem fizette be az alkalmazottai egy része után a közterheket, illetve huzamosabb ideig nem fizette az általa igénybe vett közüzemi szolgáltatások díjait”. Felhívják a figyelmet, hogy ha valamelyik a szociális feladatellátás, amelyet a MET végez, a jövőben ellehetetlenülne, arról hat hónappal korábban kell tájékoztatni a kormányhivatalt.

„Amennyiben a feladatellátás ellehetetlenül, a köznevelés területén is jelzéssel kell élni a tárca vagy a területileg illetékes tankerület felé, és a feladatok átvétele a köznevelési intézmények esetén is megindul annak érdekében, hogy minden tanuló oktatása, nevelése biztosított legyen. A tárca intézményei felkészültek a fizetésképtelenség miatt ellehetetlenült közszolgáltatások átvételére és további biztosítására” - áll a BM közleményében.

Kiemelt videóink