A szuverenitásvédelmi törvény miatt is blokkolhat Magyarországnak járó forrásokat az EU

POLITIKA
július 25., 07:19

Az Európai Bizottság nem zárja ki, hogy a szuverenitásvédelmi törvénnyel kapcsolatban is alkalmazni fogja a felzárkóztatási támogatások odaítéléséhez kötött feltételrendszert, mondta Didier Reynders igazságügyi biztos a Népszavának.

A feltételrendszer lényege, hogy a tagállamok csak akkor részesülhetnek az EU fejlesztési támogatásaiból, ha felhasználásuk során tiszteletben tartják a közösen elfogadott szabályokat és az Alapjogi Charta előírásait.

A lap azt írja, a szuverenitásvédelmi törvénnyel szemben februárban elindított kötelezettségszegési eljárásban az Európai Bizottság azt állapította meg, hogy az sérti az EU demokratikus értékeit, szembemegy az EU Alapjogi Chartájában foglalt több alapvető joggal, köztük a magán- és családi élet tiszteletben tartásához, illetve a személyes adatok védelméhez való joggal, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságával, az egyesülési szabadsággal, az uniós polgárok választójogával, a hatékony jogorvoslathoz és a tisztességes eljáráshoz való joggal.

Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke beszédet mond a Nézőpont Intézet Sajtószabadság Magyarországon 2023 című elemzését bemutató rendezvényén Budapesten, a Polgári Magyarországért Alapítvány székhelyén 2024. június 25-én.
photo_camera Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke beszédet mond a Nézőpont Intézet Sajtószabadság Magyarországon 2023 című elemzését bemutató rendezvényén Budapesten, a Polgári Magyarországért Alapítvány székhelyén 2024. június 25-én. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A Bizottság hasonló döntést hozott a gyermekvédelmi törvény és több, az EU alapértékeit sértő magyarországi jogszabály miatt, jelenleg nagyjából 2,4 milliárd eurót, átszámítva közel 950 milliárd forintot blokkol a Magyarországnak járó kohéziós forrásokból. Ez csak az egyik pénzbefagyasztási eljárás a sok közül, amit Brüsszel bevetett az Orbán-kormánnyal szemben, és nem azonos az EU költségvetési érdekeit védő jogállamisági procedúrával.

Kiemelt videóink