Az izraeli erők visszaszerezték öt túsz holttestét

külföld
július 25., 14:34

Az izraeli hadsereg közölte, hogy visszaszerezte öt olyan izraeli állampolgár holttestét, akiket a Hamász október 7-i dél-izraeli támadásakor túszként hurcoltak Gázába. Maya Goren óvónő, Ravid Aryeh Katz őrnagy, Oren Goldin főtörzsőrmester, Tomer Ahimas törzsőrmester és Kiril Brodski őrmester holttestét egy hadművelet során találták meg Khan Júnis térségében.

A hadsereg megállapította, hogy Maya Gorent fogságban gyilkolták meg, míg a katonákat október 7-én harc közben ölték meg, majd a holttestüket elrabolták. A bejelentés azt jelenti, hogy a 251 túszul ejtett ember közül 111-et még mindig Gázában tartanak fogva, köztük 39-en a hadsereg szerint feltételezhetően halottak, írja a BBC.

Szerdán Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az amerikai kongresszus előtt tartott beszédében gyakran utalt a túszok sorsára, de nem adott támpontot arra vonatkozóan, hogy közel van-e a Hamásszal kötött megállapodás, amely tűzszünet és fogolycsere fejében biztosítaná szabadon bocsátásukat. „Miközben beszélünk, aktív és intenzív erőfeszítéseket teszünk, hogy biztosítsuk a szabadon bocsátásukat” - mondta.

Yair Lapid ellenzéki vezető „szemfényvesztésnek” nevezte a beszédet, hozzátéve, hogy Netanjahu úr „egy órán át beszélt anélkül, hogy azt mondta volna, lesz túszalku”. A túszok hozzátartozói, akik a beszédet a Tel-Aviv központjában lévő úgynevezett Túszok terén felállított képernyőkön követték, szintén dühvel és megdöbbenéssel reagáltak.

A Túszok és Eltűnt Családok Fóruma méltatta a „döntő fontosságúnak és határozottnak” nevezett katonai akciót, amely szerintük „fontos lezárást biztosít a családjaiknak és örök nyugalmat a meggyilkoltaknak”.

„Izrael kötelessége, hogy az összes meggyilkoltat visszaadja, hogy tisztességes temetésben részesüljenek, és az összes élő túszt rehabilitáció céljából. A fennmaradó 115 túsz azonnali hazatérése csak egyezség útján valósítható meg!” – közölte a szervezet, és egyben felszólította Netanjahut, hogy „haladéktalanul” küldje Katarba az izraeli tárgyalócsoportot.