Kémprogrammal támadták meg Daniel Freund telefonját, az EP-képviselő Magyarországot sejti az akció mögött

külföld
július 25., 07:48

Kémprogrammal támadták meg a német zöldpárti EP-képviselő, Daniel Freund mobiltelefonját. A politikus a Politicónak azt mondta, hogy május 27-én kapott egy gyanús emailt, amiről kiderült, kémfunkciót szolgál.

Freund a Kijevi Nemzetközi Egyetem egyik hallgatójától kapta az emailt. A lány arra kérte az EP-képviselőt, írjon egy rövid üzenetet, amit megoszthat a szemináriumon, amit Ukrajna lehetséges EU-csatlakozásáról szervez. Az üzenetet egy linkre kattintva kellett volna Freundnak elküldenie.

Az Európai Parlament azonban figyelmeztette Freundot, hogy a link valószínűleg az amerikai kormány által 2021-ben betiltott izraeli Candiru cég kémprogramját tartalmazza, így az EP-képviselő nem is kattintott rá.

Később kiderült, hogy az emailt nem a kijevi egyetem azonos nevű hallgatója küldte. A diáklány elmondta, hogy sosem hallott Freundról, és az emailfiókot sem ismeri.

Daniel Freund
photo_camera Daniel Freund Fotó: Molnár Kristóf/444

Az Európai Parlament nem tudja, ki indíthatta a kibertámadást. Freund sem biztos benne, de a magyar kormány egyik leghangosabb kritikusaként van egy sejtése. „Nem mondom, hogy Magyarország volt, de a lehetőségek közül ez a legvalószínűbb.”

Egyelőre nincsen bizonyíték rá, hogy a támadás mögött Magyarország állt volna. A magyar kormány nem kommentálta az ügyet.

Freund a múlt heti strasbourgi plenáris ülésen interjút adott a 444-nek. Többek között arról beszélt, hogy Orbán Viktor békemissziója árt az Európai Uniónak, és szíve szerint már szeptemberben véget vetne a soros magyar elnökségnek, a stafétát pedig átadná a sorban következő Lengyelországnak.

Kiemelt videóink