Magyarország washingtoni nagykövete az amerikai választásokról a Tusványoson: „Nincs B-tervünk”

POLITIKA
július 25., 12:53

Mi lesz, ha nem Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke, készül-e B-tervvel a magyar kormány, kérdezték Takács Szabolcs washingtoni magyar nagykövetet az idei Tusványoson.

„Nem lehet B-tervünk, csak A-tervünk van, legyen bárki is az Egyesült Államok elnöke – mondta Takács. – A magyar társadalom nagy része hosszú időn keresztül egy olyan konzervatív, szuverenista kormányra szavazott, amely az országot biztonságos határokkal és nem nyílt társadalomként szeretné látni” – tette hozzá. Szerinte ezért a magyar kormány nem tud stratégiát építeni egy olyan amerikai „demokrata kormánnyal, amely a saját szabályait szeretné elfogadtatni”.

photo_camera Takács Szabolcs Fotó: Kristóf Balázs/444

Amikor a közönségből Takácsot arról kérdezték, miért támogatja ilyen nyíltan Trumpot, azt mondta, hogy azért, „mert ez az egyetlen választásunk. Nincs vesztenivalónk.”A nagykövet szerint egyáltalán nem biztos, hogy Trump nyerni fog, de ha így lesz, akkor sokkal fényesebb jövő várhat a magyar–amerikai kapcsolatokra. Ha nem nyer, akkor nagy bajokat jósol az Egyesült Államoknak, amelyet ebben az esetben le fognak kötni a saját belpolitikai kihívásaik. Takács úgy gondolja, azért is hivatkozik a magyar miniszterelnökre ennyit Trump, mert mindketten ugyanazokat az értékeket képviselik.

Orbán Viktor nagy port kavart békemissziója egyik állomásán Donald Trump volt amerikai elnökkel, egyben republikánus elnökjelölttel is találkozott. A magyar miniszterelnök elmúlt hetekben folytatott külpolitikája nagyban épít Trump újbóli megválasztására mind az orosz–ukrán háború, mind az európai politika terén.

„Nem látom, miért éri meg mindent egy lapra feltenni. A magyar belpolitikai helyzet ezt semmiképp sem magyarázza” – vélte Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője a magyar külpolitikáról szóló 444-es interjújában.

Kiemelt videóink