Történelmi mélypont: soha nem született ilyen kevés gyerek Magyarországon

belföld
július 26., 08:39

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született, és 8863 fő halt meg, közölte a KSH pénteken. Ez azt jelenti, hogy a magyarországi születések száma új mélypontra zuhant: az eddigi legalacsonyabb születésszámot 2022 februárjában rögzítették, akkor 6094 gyerek született.

link Forrás

Egy év alatt, azaz tavaly júniushoz képest a születések száma 17 százalékkal, míg a halálozásoké 5,9 százalékkal csökkent.

A természetes fogyás a tavaly júniusi 2166-tal szemben 2823 fő volt. Idén az első félévben 24 292 volt a természetes fogyás, ami 5,8 százalékkal több a tavaly első félévi 22 957 főnél. Ez azt jelenti, hogy idén félév alatt annyival csökkent Magyarország népessége, mintha kiürült volna Kazincbarcika.

A természetes fogyás 0,3 ezrelékponttal 5,1 ezrelékre nőtt. Ezer élve születésre 4 csecsemőhalálozás jutott, ami 1,1 ezrelékponttal meghaladta az előző év azonos időszakának értékét.

A teljes termékenységi arányszám az első félévben 1,36 volt, ami jelentősen elmaradt az 1,49-es tavalyi első féléves értéktől.

link Forrás

A házasságkötések száma is visszaesett, 14 százalékkal volt alacsonyabb idén júniusban, mint tavaly.

És néhány területi adat:

  • A születések száma az összes régióban csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű, az országos átlagot meghaladó csökkenés Budapesten, Nyugat-Dunántúlon és Pest régióban történt.
  • A halálozások száma Észak-Alföldön kismértékben nőtt, míg a többi régióban csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb, az országos átlagot meghaladó mérséklődés Pest régióban, Közép-Dunántúlon, a fővárosban és Dél-Alföldön következett be.
  • A természetes fogyás mértéke Közép-Dunántúlon, Pest régióban és Észak-Magyarországon mérséklődött, míg a többi régióban nőtt. A legnagyobb, az országos átlagot meghaladó növekedés Nyugat-Dunántúlon, Budapesten és Észak-Alföldön történt.
Kiemelt videóink