Ohióban hét év alatt szülték meg az ítéletet: lehetnek csontok a csontmentes csirkeszárnyban

külföld
július 26., 20:10

Jó hét évvel ezelőtt Michael Berkheimer a feleségével és a barátaival betért a Wings on Brookwoodba az ohiói Hamiltonban, és a szokásost rendelte: csontmentes csirkeszárnyakat parmezános-fokhagymás szósszal. (Valójában ez csirkemellből készült nugget.)

A bajok akkor kezdődtek, amikor kihozták az ételt, és egy kis csontocska lecsúszott a férfi torkán. Kellemetlen egy érzés volt, de Michael Berkheimer túltette magát ezen, a harmadik napon azonban belázasodott. Az orvosok megállapították: a lenyelt hosszú, vékony csont sérülést okozott a nyelőcsövében, mindez pedig fertőzést a szervezetében.

Képünk csak illusztráció: New Yorkban készült csirkeszárnyak
photo_camera Képünk csak illusztráció: New Yorkban készült csirkeszárnyak Fotó: BEATA ZAWRZEL/NurPhoto via AFP

Berkheimer perre vitte az esetet, azzal vádolta az éttermet, a beszállítót és a csirkéket nevelő farmot, hogy nem figyelmeztették: csontok lehetnek a csont nélküli csirkeszárnyban. Első fokon elutasították a keresetet, végül az ohiói legfelsőbb bíróságon kötött ki az ügy, amiben pénteken hoztak ítéletet: lehetnek csontok a csont nélküli csirkeszárnyban.

Nem volt könnyű a döntés, a legfelsőbb bírák 4:3 arányban hozták meg az ítéletet. Úgy érveltek, hogy a csont nélküliséget nem kell szó szerint értelmezni, mivel a csirkében igenis vannak csontok.

A különvéleményt megfogalmazó bírók másképp gondolták. Szerintük ha például egy szülő csontmentes csirkét ad a gyermekének, akkor elvárja, hogy a csirkében tényleg ne legyenek csontok. Éppen úgy, ahogy Michael Berkheimer elvárta.

Kiemelt videóink