Legalább harmincan meghaltak egy izraeli légicsapásban Gázában

háború
július 27., 15:42

Legalább 30 palesztin meghalt egy izraeli csapásban, ami egy olyan iskolát ért Gázában, ahol lakóhelyüket elhagyni kényszerült embereket szállásoltak el – közölték palesztin egészségügyi tisztviselők, míg az izraeli hadsereg azt mondta, hogy az épületkomplexumban lévő Hamász-parancsnoki központot találták el.

photo_camera Fotó: EYAD BABA/AFP

15 gyerek és 8 nő volt a Deir al-Balah központi városában lévő iskolát ért csapás halálos áldozatai között – közölte a Hamász vezette kormány. A médiairoda és a gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 100 ember megsebesült.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy célba vette a „Hamász parancsnoki és irányító központját a Gáza középső részén lévő Khadija iskolakomplexumban”. A közlemény szerint az iskolát a csapatok elleni támadások indítására és fegyverraktárként használták, és a csapás előtt figyelmeztették a civileket.

A Deir al-Balah-i Al-Aksza kórházban mentőautók sebesült palesztinokat szállítottak az egészségügyi intézménybe. A sebesültek egy része gyalog érkezett, a ruhájuk vérfoltos volt.

A korábbi hasonló csapások során, amelyek polgári infrastruktúrát értek, az izraeli hadsereg a Hamász militáns iszlamista csoportot vádolta a civilek veszélyeztetéséért, mondván, sűrűn lakott városrészekben, iskolákban és kórházakban tevékenykedik fedezékként. A Hamász ezt tagadja.

Korábban a palesztin hivatalos média közölte, hogy legalább 14 palesztint öltek meg hajnal óta izraeli támadások a déli Hán Júnisz városban, és a holttestüket a Nasszer orvosi komplexumba szállították.

photo_camera Fotó: EYAD BABA/AFP

Az izraeli hadsereg felszólította a palesztinokat, hogy ideiglenesen ürítsék ki Hán Júnisz déli negyedeit, hogy ott „erőszakkal tudjon tevékenykedni”, és azt mondta nekik, költözzenek át egy humanitárius területre, Al-Mavaszi városrészbe – áll egy katonai közleményben. A hadsereg közölte, hogy az evakuálásra való felhívást több médiumon keresztül is közölték a lakossággal, hogy csökkentsék a civileket fenyegető veszélyt.

Az al-Bureidzs menekülttáborban korábban öt palesztin halt meg egy házra mért izraeli légicsapásban, míg az egyiptomi határhoz közeli Rafahban egy másik, egy házra mért csapásban további négy palesztin halt meg – közölték a mentősök.

Az ENSZ és a humanitárius szervezetek tisztviselői azzal vádolják Izraelt, hogy aránytalan erőt alkalmaz a háborúban, és nem biztosítja a civileknek a biztonságos helyeket. Izrael ezt tagadja.

Pénteken a hadsereg közölte, hogy a csapatok Hán Júniszban palesztin harcosok ellen harcoltak, alagutakat és más infrastruktúrát semmisítettek meg, miközben igyekeztek visszaszorítani a kisebb militáns egységeket, amik továbbra is tűzerővel támadták a csapatokat.

Látszik, hogy több mint 9 hónappal a Hamász október 7-i támadását követő izraeli gázai invázió kezdete után az izraeli hadsereg nehezen tudja felszámolni az ellenállást. Az Izrael által megszállt Ciszjordániában fekvő Ramallahban Nabil Abu Rudeineh, Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője az USA támogatását okolta az izraeli támadások eszkalálódásáért.

A gázai egészségügyi hatóságok szerint, amik nem tesznek különbséget harcosok és civilek között, a háború kezdete óta több mint 39 ezer palesztint öltek meg izraeli csapásokban az enklávéban. Izraeli tisztviselők becslése szerint a Hamászt és az Iszlám Dzsihádot is magában foglaló militáns csoportok mintegy 14 ezer harcosa halt meg vagy esett fogságba a háború kezdetén több mint 25 ezerre becsült főből. Az izraeli számítások szerint az október 7-i dél-izraeli támadásban kb. 1200 ember halt meg és 250-et ejtettek túszul. (Reuters)

Kiemelt videóink