A libanoni kormánnyal üzente meg az Egyesült Államok a Hezbollahnak, hogy tanúsítson önmérsékletet

külföld
július 28., 20:43

Komoly nemzetközi visszhangja van a szombati Golán-fennsíkon elkövetett, focipályát ért merényletnek, amelyben 12 gyerek és egy fiatal veszítette életét. Az amerikaiak azt szeretnék, ha Izrael nem támadnak polgári célpontokat, sem pedig infrastruktúrát. Abdullah Bou Habib libanoni külügyminiszter szerint az Egyesült Államok kapcsolatban van a libanoni kormánnyal is, és azt kérték, hogy adjon át egy üzenetet a Hezbollahnak, hogy tanúsítson önmérsékletet.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter is megszólalt az esettel kapcsolatban, szerinte Izraelnek joga van megvédenie az állampolgárait, viszont azt nem akarják, hogy eszkalálódjon a konfliktus. Blinken szerint minden jel arra mutat, hogy a rakéták a Hezbollahtól származtak, pedig korábban a Hezbollah tagadta, hogy bármi köze lenne a szombati támadáshoz. Sőt vasárnap kiadott közleményükben egyenesen Izraelt vádolták meg a támadás elkövetésével.

A támadás helyszíne a Golán-fennsíkon
photo_camera A támadás helyszíne a Golán-fennsíkon Fotó: SAMIR ABDALHADE/Anadolu via AFP

Azt írták, nem ez lenne az első eset, hogy izraeli rakéták eltévedtek volna. Már csak azért is tagadja a Hezbollah, hogy elkövette volna a támadást, mert Majdal Shams városában a drúz közösség a béke és a biztonság terében él, különleges státuszuk és a katonai célpontok hiánya miatt nem lesz célpont a város.

Hasonló véleményt fogalmazott meg korábban a libanoni külügyminiszter Abdullah Bou Habib is, aki nem hiszi, hogy ilyet (civilek gyilkolása) megtenne a Hezbollah.

Napközben az izraeli biztonsági kabinet is összeült, miután Benjamin Netanjahu visszatért az Egyesült Államokból. Kora este még nem érkeztek hírek az ülés részleteiről.

Az Egyesült Államok mellett az Egyesült Királyság is elítélte a Golán-fennsík elleni támadást, és aggódnak a további eszkaláció és a destabilizáció veszélye miatt. A francia külügyminisztérium a lehető leghatározottabban elítélte a támadást, és követeli, hogy mindent tegyenek meg az újabb katonai eszkaláció elkerülése érdekében. Egyiptom az Izrael és Libanon között megnyíló új háborús front veszélyeire figyelmeztetett. (BBC)

Kiemelt videóink