„Akarják, hogy megtiltsam neki, hogy Romániába jöjjön?” – reagált a román kormányfő Orbán tusványosi beszédére

POLITIKA
július 28., 17:51

Nem kívánta kommentálni a magyar miniszterelnök Tusványoson tartott szombati beszédét a romány kormányfő, Marcel Ciolacu, akit egy sajtóeseményen kérdeztek meg Orbán tusványosi beszédéről. A Transtelex beszámolója szerint Ciolacu gyakorlatilag védelmébe vette Orbánt a tusnádfürdői beszéde után, kijelentette, hogy „az ő dolga”, milyen nyilatkozatokat tesz, és hangsúlyozta, hogy Magyarország az Európai Unión belül Románia harmadik legfontosabb partnerországa. A beszéd kommentálását egyébként arra hivatkozva hárította el, hogy a magyar miniszterelnök nem tett Romániát érintő kijelentéseket

„Mondott valamit Romániáról? Akarják, hogy megtiltsam neki, hogy Romániába jöjjön? Ugyanazt mondta Brüsszelben és Budapesten is. Nem az én dolgom. Én konkrét gazdasági kapcsolatokról beszéltem, és láttam, hogy ő is ezekre utalt. Elnézést, de Magyarország az EU-n belül Románia harmadik legnagyobb partnere. Ez az igazság. Nem az én dolgom kommentálni a kijelentéseit” – mondta Ciolacu.

A kormányfő ugyanakkor azt is elmondta, hogy a pénteki informális találkozójukon Orbánnal főként gazdasági kérdésekről esett szó. Elmondta, valóban el fogják indítani a Budapest-Bukarest gyorsvasút projektjét. Első lépésként a beruházás megvalósíthatósági tanulmányát készítik majd el.

Arra a kérdésre, hogy mennyibe fog kerülni ez a beruházás, és mikor lesz kész, a miniszterelnök kijelentette: „Nem az számít, hogy mennyibe kerül, hanem az (...), hogy ennek a beruházásnak milyen sokszorozó hatása lesz a magyar és a román gazdaságra”

Kiemelt videóink