A kétszeres világbajnok női kardvívó-aranygeneráció egyéniben rúghatja be az ajtót hétfőn Párizsban

sport
július 29., 06:03

A két csapatvilágbajnok magyar kardozó, Pusztai Liza és Szűcs Luca egyaránt nagyon fiatal, míg Márton Anna már a selejtezőben pástra lép. Kik is ők, akiknek szoríthatunk?

Pusztai Liza

Pusztai neve évek óta benne van a köztudatban, annak ellenére, hogy még mindig csak 23. De a sok érem, amit még 20 éves kora előtt szerzett, megalapozta a hírnevét. A BVSC-Zugló vívója többek között ifjúsági olimpiát, kadett és ifjúsági világbajnokságot, kadett Európa-bajnokságot is nyert. Generációjának egyik, ha nem a legjobb vívójaként tartják számon.

photo_camera Pusztai Liza örül a 2023-as világbajnokságon
Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Legnagyobb sikerét mégsem korosztályos versenyeken érte el, hanem a 2017-es felnőtt Európa-bajnokságon. A 16 éves Pusztai az elődöntőig menetelt, ahol aztán kikapott, így bronzérmes lett. Ezzel megszakított egy több mint 20 évig tartó érem nélküli Eb-sorozatot a magyar kardvívóknál.

„Persze, persze, jól vívtam a nap folyamán, de az utolsó asszóban nem, és azért ez zavar” – nyilatkozta a vívószövetség honlapjának.

A női kardcsapat kulcsembere

A 2022-ben és 2023-ban is világbajnok női kardcsapatnak Pusztai Liza a kulcsemberévé vált. Első számú női vívónk legfontosabb asszójaként viszont egy olyan vb-t szokás emlegetni, amin nem is szerzett érmet a magyar csapat.

A 2019-es budapesti vívó-világbajnokságon egymaga fordította meg a Lengyelország elleni nyolcaddöntőt, ami később olimpiai kvalifikációt ért. Amikor ő következett, a magyar csapat tetemes hátrányban volt. 32-40 volt az eredmény, a lengyel vívónak öt tust kellett szereznie a győzelemhez, Pusztainak 13-at. És megcsinálta, nem akárhogyan, 45-41-re a magyarok nyertek.

Csapattársa, Márton Anna az M4 Sportnak úgy foglalta össze:

„Liza képes ilyenekre, de én nem tudom, mi történt, én a földet néztem.”

photo_camera Pusztai Liza (balra) a 2021-es olimpián
Fotó: ZHANG HONGXIANG/Xinhua via AFP

A női kardcsapat tagjaként elért sikerei után Pusztai Liza 2024 júniusában, egy hónappal az olimpia előtt hatalmas lépést tett egyéni karrierjében: Bázelben Európa-bajnoki ezüstérmes lett. A Nemzeti Sportnak elmondta, a sikere titka, hogy az olimpiai felkészülés árnyékában nem is igazán koncentrált az Eb-re, nem volt versenyhangulata.

A döntőt 15-13-ra veszítette el Pérez Cuenca ellen, erről azt mondta: „Sajnos a befejezés nem sikerült, de majd az olimpián.”

Kérdés, hogy Párizsban mennyire fog izgulni.

További két világbajnok is pástra lép

Szűcs Luca, aki Pusztai Lizával együtt lett világbajnok 2022-ben és 2023-ban csapatban, szintén vív hétfőn. Ő is BVSC-s. Szűcs a legjobb eredményeit a kardcsapattal érte el, de egyéniben is előrébb tudott jutni. Ő még fiatalabb, 21 éves.

A selejtezőben kezdi szereplését Márton Anna, aki a 2021-es olimpián térdsérüléssel bajlódva lett negyedik. Márton a 2022-es vb-címnél nem tudott ott lenni a térde miatt. Két évet hagyott ki, ezalatt a rehabilitáció mellett szült is.

photo_camera Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

Szűcs Luca rutinos vívóval, a csapatban világ- és Európa-bajnok olasz Martina Criscióval kezd 11:15-től. Pusztai Liza első ellenfele is olasz, Battistonnal vív szintén 11:15-től. A napot a selejtezős Márton Anna kezdi, 9 órától a venezuelai Parades Torres ellen.

Kiemelt videóink