Elemzők szerint 3 ezer palesztint öltek meg a gázai háború első napjaiban

külföld
július 29., 11:00

A háború első 17 napja alatt közel 350 különböző incidensben közel 3 ezer palesztint öltek meg a Gázai övezetben, írja az Airwars nevű nonprofit megfigyelőszerv alapján a Guardian. A jelentés az első lépése annak a törekvésnek, hogy az izraeli támadások során megölt összes civilt azonosítsák.

Dzsabalia, Gáza, 2024. május 31.
photo_camera Dzsabalia, Gáza, 2024. május 31. Fotó: DAWOUD ABO ALKAS/Anadolu via AFP

„A hadseregek gyakran azt kommunikálják, hogy lehetetlen pontosan meghatározni, hogy kit és hogyan öltek meg. De megmutatjuk, hogy ez mégis lehetséges. Az egyetlen dolog, ami visszatart bennünket, az a csapatunk mérete” – mondta Emily Tripp, az Airwars igazgatója. Szerinte az ő feladatuk, hogy hidat képezzenek a „káosz és az igazságszolgáltatás” között, elemzéseikkel a elszámoltathatóságot segítik.

Bár a megnevezett 2993 áldozat töredéke a gázai egészségügyi minisztérium által említett 39 ezer halottnak, az Airwars szerint a mostani eredmény azt mutatja, hogy igenis lehet azonosítani az áldozatokat.

Az Airwars által halottnak nyilvántartottak nagy része gyermek, összesen 1129 fő. Ez 37,7 százalékos arány, míg a férfiak 28,4 százalékot, a nők 23,5 százalékot tettek ki. A halottak egy kis részéről ismert, hogy Hamász-parancsnokok voltak, de az a Guardian szerint nem világos, hogy a csoport hány harcosa szerepel az Airwars listáján. Izrael azt állítja, hogy nem céloz civileket, és azzal vádolja a Hamászt, hogy kórházakat és más polgári épületeket használ katonai műveletekhez.

Kiemelt videóink