Első fokon nyert a Müller drogérialánc tulajdonosa, akit vagyonának hatodára pereltek az örökbe fogadott gyermekei

külföld
július 29., 14:26

Erwin Müller német milliárdos első fokon megnyerte az ellene indított örökösödési pert. Három örökbe fogadott gyermeke vagyonának egyhatodát, körülbelül 500 millió eurót követelt a Müller drogérialánc 91 éves tulajdonosától, azonban az ulmi bíróság keresetüket megalapozatlannak találta.

Müllernek egy vér szerinti gyermeke van, az első házasságából született Reinhard. Vele annyira megromlott a viszonya a 2010-es évek közepére, hogy a fiúnak távoznia kellett a cégből. Ezt viszont csak hosszú tárgyalások után tudták lepapírozni a felek, hiszen Reinhard 35 százalékos részesedése a cégben rengeteg pénzt ért.

Miközben a fiával alkudozott, Müller úgy döntött, hogy örökbe fogadja három felnőtt barátját, akiket még a 2000-es évek elején ismert meg egy vadászaton. A házaspárból és a férj fiútestvéréből álló hármas 2015-ben hivatalosan is az üzletember családjának részévé vált.

A felek egy szerződést is kötöttek, amiben az újdonsült gyermekek vállalták, hogy lemondanak kötelesrészükről, vagyis az Erwin halála után törvény alapján nekik járó örökségükről. Azonban Andreas, Stefanie és Adrian ezt nem ingyen tette. Sajtóinformációk alapján Erwin anyagi kártérítést, mallorcai nyaralót és egyéb ajándékokat ígért nekik cserébe.

Erwin Müller feleségével
photo_camera Erwin Müller feleségével Fotó: IMAGO/Julian Meusel / SVEN SIMON/IMAGO/Sven Simon via Reuters Con

Miután vér szerinti és fogadott gyermekei is lemondtak a kötelesrészükről, Müller elégedetten dolgozott tovább. Azonban nem sokkal később, 2023 őszén fogadott gyermekei beperelték. Saját bevallásuk szerint ekkor jöttek rá, hogy a milliárdos csak azért fogadhatta őket örökbe, hogy jobb tárgyalási pozíciót harcoljon ki Reinharddal szemben.

Mivel úgy érezték, hogy Müller megtévesztette őket az örökbefogadásnál, a kötelesrészről lemondó szerződésük érvénytelenítését kérték a bíróságtól. Ügyvédjük szerint a szerződés nemcsak erkölcstelen, hanem formailag is semmis, így a három fogadott gyermek igényt tarthat a kötelesrészére. A Bild ezt az összeget körülbelül 500 millió euróra becsülte.

Hétfői ítéletében arra jutott a bíróság, hogy a szerződés nem volt erkölcstelen, és a felpereseknek nem volt joguk arra hivatkozni, hogy nem értették, amit aláírtak. A bíró elmondta, nem szokatlan, hogy örökbefogadottak örökbefogadás esetén aláírják az öröklésről való lemondást.

Az ítélet alapján a perköltséget a három örökbe fogadott gyermeknek ki kell fizetnie. Ugyanakkor lehetőségük van az ítélet ellen fellebbezni. A per részleteiről ebben a cikkben írtunk bővebben. (via Tagesschau)

Kiemelt videóink