Szélsőbalosok állnak a francia vasúti szabotázs mögött, állítja a belügyminiszter

külföld
július 29., 12:31

Valószínűleg szélsőbaloldali aktivisták állnak a franciák szupergyors vasúti hálózatát ért múlt heti szabotázs mögött – mondta a France24 szerint Gérald Darmanin francia belügyminiszter hétfőn, hozzátéve, hogy mostanra minden vonat újra közlekedik.

Két TGV a Paris-Montparnasse állomáson 2022. június 29-én.
photo_camera Két TGV a Paris-Montparnasse állomáson 2022. június 29-én. Illusztráció: Daniel Derajinski/Hans Lucas via AFP

A TGV-t csütörtökről péntekre virradó éjjel, vagyis éppen a párizsi olimpia megnyitója, valamint a franciák nyári vakációjának megkezdése előtti órákban szabotálták. Mindez Párizstól távol történt, miközben a fővárosban rendőrök és katonák őrizték a biztonságot. Az összehangolt támadás egyik helyszíne a Párizstól 150 kilométerre délnyugatra fekvő Courtalain volt, az elkövetők tisztában voltak vele, hogyan tudják a legkisebb energiabefektetéssel a legnagyobb kár okozni. A kimaradás 800 ezer utast érintett.

„A támadások szándékosak, nagyon precízek, rendkívül jól célzottak voltak. Ez a szélsőbaloldal hagyományos akciótípusa”

– mondta Darmanin. Arra a kérdésre azonban, hogy az azonosított elkövetők közel állnak-e a szélsőbaloldalhoz, Darmanin azt mondta: „Óvatosnak kell lennünk”. Szerinte a kérdés az, hogy „vajon manipulálták-e őket”, vagy „a saját érdekükben cselekedtek-e”.

A lap azt is írja, hogy a francia hatóságok letartóztattak egy szélsőbaloldali aktivistát a vasúttársaság egyik észak-franciaországi telephelyén. A férfit vasárnap vették őrizetbe Oisselben, nála voltak a műszaki helyiségek kulcsai, szerszámok és szélsőbalos könyvek.

Kiemelt videóink