Tiborczhoz köthető cég bukkan fel a legnagyobb szélerőmű-fejlesztésnél is

gazdaság
július 30., 19:54

A Tiborcz Istvánhoz köthető Central European Opportunity Magántőkealap tulajdonában levő cég egyike annak a két vállalkozásnak, amely elnyerte Magyarország legnagyobb szélerőmű-fejlesztési lehetőségét – derítette ki a Telex.

A projekt fejlesztőire az energiahivatal oldalán lévő adatbázisban találtak rá. Ez alapján a magántőkealap által 99,05 százalékban birtokolt Green Energy Investhor Zrt. 499 megawatt kapacitást fejleszthet, míg a másik nyertes, az Euronergy Arrabona Kft. 196 megawattot. A lap piaci forrásokból úgy hallotta, hogy az Euronergy többségi tulajdonosa, Szücs Ádám ismert szélenergiás vállalkozó.

A kormány korábban nem rajongott a szélerőművekért, de az unió felé azt vállalta, hogy 2030-ra legalább 1000 megawattig fejlesztik a kínálatot. Egy márciusi kormányrendelet alapján viszont a szélerőműveknek egyetlen, 670 megawatt betáplálására alkalmas csatlakozási pontot adnának – írja a lap. Ezt tulajdonképpen a mostani projekt le is fedi.

A napelemből kiszállt

Tiborcz egyébként az irodaházbiznisz után június közepén kötött sokmilliárdos üzletet az állammal: a GVH közleményéből kiderült, az MVM Zöld Generáció Zrt. 100 százalékos tulajdonrészt szerzett a Tatooine Solarpark Kft-ben, amelyben idővel Tiborcz István is felbukkant.

A cég korábban azzal került be a hazai sajtóba, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tiszapüspöki külterületén mintegy 70 hektáron hajt végre gigantikus naperőmű-fejlesztést.

Noha korábban Tiborcz azt nyilatkozta, kerüli az állami támogatásokat, mostanra ez elmúlt. Egy múlt heti interjúban megkérdeztük Csaba László közgazdászt, hogy mit lát emögött, mire Lord Actont idézve azt mondta, „aki hosszú ideje van hatalomban, az több mindent megenged magának, és ez a környezetével még inkább így van. Szerintem arról van szó, hogy úgy érzik, nincs alternatíva.”

Címlapi kép: Németh Dániel/444

Kiemelt videóink