475 ezer euróért homározott együtt Emmanuel Macron és III. Károly

külföld
július 31., 13:22

475 ezer euróba fájt az adófizetőknek Emmanuel Macron francia elnök és III. Károly brit király homárvacsorája a királyi család szeptemberi látogatása során, tudatta a francia számvevőszék.

A vacsora során 165 ezret költöttek magukra az ételekre, további 40 ezer eurót pedig az italokra. A vacsorán nem csak III. Károly vett részt, hanem olyan sztárok is, mint Hugh Grant színész, Arsene Wenger futballmenedzser és a Rolling Stone énekese Mick Jagger. A menün szerepelt kék homár, rák, csirke, gomba gratin, de volt brit és francia sajtokból sajtválogatás is. Desszertnek rózsasziromkrémből, málnából és licsiből készült macaront fogyasztottak.

A Versailles-i kastélyban rendezett extravagáns vacsora Károly király háromnapos franciaországi állami látogatásának része volt, amelynek célja a két ország közötti kulcsfontosságú szövetség megerősítése volt.

Nem csak III. Károly megvendégelése került sokba a francia adófizetőknek, de az indiai miniszterelnök, Narendra Modi 2023-as látogatása is, amit a Louvre-ban tartottak és 412 ezer euróba került is.

A számvevőszék szerint az elnökség kiadásai többek között a fogadások miatt is 14 százalékkal nőttek az előző évekhez képest. (BBC)

Kiemelt videóink