Főállásban tudós, részmunkaidőben kosaras

sport
július 31., 13:24

Canyon Barry a párizsi olimpián az amerikai 3x3-as kosárcsapattal küzd az aranyért, a College of Charlestonban szerzett egyetemi diplomát fizikából, a floridai egyetemen pedig nukleáris mérnöki diplomát. Arra a kérdésre, hogy tulajdonképpen ő mi is, Barry így fogalmaz: „tudós, mérnök, problémamegoldó, választhatsz".

A válogatott kosaras „civilben" a L3Harris Technologies nevű űrkutatási és védelmi vállalatnál dolgozik a kosárlabda mellett, de arról, hogy pontosan mi is a munkája, biztonsági okokból nem nyilatkozik. A munkát az olimpiai felkészülés alatt sem hagyta abba, a párizsi játékok előtt Barry az éjszaka közepén intézte zoomon keresztül a megbeszéléseit, és végezte a napi feladatait, miközben a csapat többi tagja aludt. A játékok ideje alatt szabadságot vesz ki a munkahelyéről, hogy teljes figyelmét az olimpiára fordíthassa.

photo_camera Barry Canyon az 3x3 amerikai csapat szerbek elleni nyitómeccsén Fotó: GARRETT ELLWOOD/Getty Images via AFP

A munkaadójáról Berry így nyilatkozott: „(...) nagyon jól illeszkednek az olimpiai szellemiséghez, mert ők védik az amerikai harcosainkat külföldön.”

Barry már fiatal korától kezdve érdeklődött a tudományok iránt, és annak ellenére, hogy kosaras családba született (apja, Rick Barry NBA-bajnok játékos volt, az NBA Híressének Csarnokának tagja), édesanyja a tanulást tartotta a legfontosabbnak. „Soha nem tudhatod, mi történik a sportban a sérülésekkel vagy hogy mikor lesz az utolsó meccsed. Sokat jelent, hogy a sporton kívül is van egy identitásom, és van egy karrierem, ami iránt szenvedélyesen érdeklődöm. Amikor már nem játszom majd, tudom, hogy van egy szenvedélyem és egy munkám, amihez visszatérhetek, amiben kiteljesedhetek, és amit életem hátralévő részében élvezhetek” - mondta Barry.

Az amerikai 3x3 válogatott kedd este elvesztette a nyitómeccsét a szerbek ellen, ma este a lengyelek ellen játszanak. Már most jobb eredményt értek el mint Tokióban, amikor ki se jutottak, ellentétben az amerikai 3x3 női csapattal, akik aranyérmet nyertek akkor.

(Címlapkép: DUSTIN SATLOFF/Getty Images via AFP)

Kiemelt videóink