A terézvárosiak dönthetnek, hogy betiltsa-e az önkormányzat az Airbnb-t a kerületben

Budapest
augusztus 01., 09:09

,,Egyetért azzal, hogy a VI. kerületben tiltsuk meg a társasházi lakások kiadását Airbnb-típusú szálláshelyként?” - ügydöntő szavazást tart szeptember elején Terézváros önkormányzata az Airbnb-típusú lakáskiadásról.

,,A szavazás szeptember 2-től két héten át tart, online és személyesen is lehet majd szavazni a 16 éven felüli, állandó vagy tartózkodási hellyel rendelkezőknek. Szemben a nemzeti konzultációkkal és a budapesti lakógyűléssel, a kérdés valódi, az eredmény pedig ügydöntő lesz: a terézvárosiak többségi akaratát végrehajtjuk”

- jelentette ki Soproni Tamás polgármester. Az önkormányzat közleménye szerint mivel nincs jogi eszköz arra, amellyel ellenőrizhető lenne, hogy egy lakást 60, 75 vagy pl. 130 napra adhatnak ki egy évben, ezért a voksoláson a teljes tiltás, illetve aközött dönthetnek a lakók, hogy maradjon minden a régiben. A KSH adatai szerint Terézvárosban jelenleg 2226 legális magán- és egyéb szálláshely üzemel, ami kerület lakásállományának 7,6 százalékát teszi ki. A szavazás előtt az önkormányzat kiadványt készít a teljes tiltás mellett és ellen szóló érvekről, melyet a szavazás előtt minden háztartásba eljuttat.

Kiemelt videóink