Kós Hubert olimpiai bajnok 200 méteres hátúszásban

sport
augusztus 01., 20:44
photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Aranyérmet szerzett Kós Hubert 200 méteres hátúszásban a párizsi olimpián. Kós ideje 1.54.26 lett.

Kós Hubert 50 méternél negyedikként fordult, 100 méteren már harmadik volt, 150-en második, de még mindig 1 másodperces hátránnyal lemaradva a görög Christou mögött. Viszont az utolsó 50-en, és végképp az utolsó 25 méteren, hatalmasat hajrázott, és győzött.

Így nyomta meg a végét:

link Forrás

A legjobb idővel tudta le az elődöntőt szerdán, aztán az esti középdöntőben egy kerek másodperccel erősebbet úszott, és elsőként kvalifikálta magát a döntőbe.

Az olimpiai csúcstartó Jevgenyij Rilov távollétében a szám egyik esélyesének számított, azután pedig végképp, hogy Ryan Murphy csak hatodik lett az előfutamban, nem jutott döntőbe.

Kós az idei olimpián a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként is rajthoz állt és ott nyolcadik lett a csapattal. 100 méter háton 10. lett, nem jutott döntőbe. Ott az előfutamban országos csúcsot úszott, a középdöntőben viszont nem tudott javítani. Azt a tapasztalatot szűrte le, hogy jobban be kell osztania az erejét, a 200 előfutamot ezért lazábban is vette.

Kóst évek óta az egyik legnagyobb tehetségként tartják számon a magyar úszóvilágban.

Két éve Rómában 200 vegyesen Európa-bajnoki címet nyert, akkor vitte el magával Michael Phelps legendás edzője, Bob Bowman Arizona State University-re, ott készült a tavalyi szezonban végig.

Tavaly Fukuokában pedig 200 háton, azaz a most úszott számában, világbajnok lett.

A győzelme után az M4-nek nyilatkozva eleinte csak azt tudta ismételgetni, hogy nem hiszi el, hogy ez megtörtént. Elárulta, hogy abban a gatyában úszott, amiben a vébét is megnyerte. Majd azt mondta, „valahogy megtanítottak arra, hogyan kell a döntőben jól úszni.”

Már éremmel a nyakában azt mondta, hogy 2008-ban látott először olimpiai bajnoki döntőt, azóta arról álmodik, hogy ő is nyerjen. A francia szupersztár Leon Marchand és Bob Bowman is gratulált már neki.

Kiemelt videóink