Vádalkut kötöttek a 9/11-es terrortámadás kitervelésével vádolt három férfival

külföld
augusztus 01., 08:28

Az amerikai védelmi minisztérium közlése szerint a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelésével vádoltak közül hárman tárgyalás előtti megállapodást kötöttek. A BBC azt írja, a vádalku részleteiről nem számoltak be, de hírügynökségek szerint Khalid Sheikh Mohammed, Walid Muhammad Salih Mubarak Bin Attash és Mustafa Ahmed Adam al-Hawsawi bűnösnek vallották magukat, cserébe az ügyészség beleegyezett, hogy nem kér rájuk halálbüntetést.

A három férfit évek óta az amerikai haditengerészet kubai bázisán, a Guantanamo-öbölben tartják fogva, úgy, hogy eddig nem állították őket bíróság elé. A vádalkuról az ügyészek a terrortámadások áldozatainak családjait levélben értesítették. Ebben azt írták, hogy ezt már a jövő héten megköthetik.

A 9/11-es terrortámadások fő kitervelőjének Khalid Sheikh Mohammedet tartják. 2001. szeptember 11-én utasszállítókat foglaltak el, amikkel a New York-i World Trade Center ikertornyaiba és a Washington melletti Pentagonba csapódtak. Egy negyedik gép egy pennsylvaniai mezőre zuhant. Az ügyészek szerint Mohammed mondta el Oszama Bin Ladennek a gépeltérítés és a gépekkel az épületekbe csapódás ötletét, majd később segített a gépeltérítők toborzásában és kiképzésében. Mohammedet – aki az Egyesült Államokban tanult mérnöknek – 2003 márciusában Pakisztánban fogták el Hawsawival együtt.

photo_camera Khalid Sheikh Mohammed a 2003-as elfogásakor Fotó: AFP

A BBC azt írja, hogy szeptemberben a Biden-kormányzat állítólag elutasította a kubai bázison fogva tartott öt férfival, köztük Mohameddel kötött vádalku feltételeit. A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa közölte, hogy az elnöki hivatal szerdán értesült az új megállapodásról, és nem vett részt a tárgyalásokban.

Kiemelt videóink