Olimpiai bajnok a magyar férfi párbajtőrcsapat

sport
augusztus 02., 21:38

Magyarország második párizsi aranyérmét is megnyerte az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Siklósi Gergely, Nagy Dávid felállású párbajtőr-válogatott.

Tükörsimán vett akadályok

A menetelés a kora délutáni, kazahok elleni asszón kezdődött, ahol a magyarok leiskolázták Kazahsztánt, 45-30-ra nyertek, ezzel beállították a legnagyobb magyar olimpiai győzelem rekordját a férfi csapat párbajtőrözőknél.

photo_camera Nagy Dávid, SIklósi Gergely, Andrásfi Tibor, Koch Máté Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Az elődöntőben azt a Franciaországot verte Magyarország tükörsimán, akik előzetesen a torna nagy esélyeseinek voltak számon tartva. Magyarország ismét 15 ponttal nyert, 45-30-ra, így egy nap másodjára is beállították a legnagyobb magyar olimpiai győzelem rekordját.

20 év után újra aranyéremért küzdhettek

A magyar férfi párbajtőr-válogatott 20 év után léphetett pástra újra döntőben. 2004-ben szintén a franciák voltak az ellenfelek. Akkor vereséget szenvedett a Boczkó Gábor, Imre Géza, Kulcsár Krisztián, Kovács Iván négyes.

A döntőnek külön izgalmat adott, hogy a magyar férfi párbajtőr 52 éve nem tudott olimpián aranyérmet nyerni, se csapatban, se egyéniben. A magyarok a 60-as és 70-es években uralták a férfi párbajtőr mezőnyét, 1964 és 1972 között háromszor voltak csapat olimpiai bajnokok. Egyéniben Kulcsár Győző 1968-ban és Fenyvesi Csaba 1972-ben nyertek olimpiai aranyat. Azóta sok fantasztikus magyar teljesítményt láthattunk a férfi párbajtőr mezőnyében, de aranyérmet senkinek se sikerült szerezni.

A magyaroknál Siklósi kezdett, 2-1-re hozta asszóját, utána a világbajnoki címvédő Koch Máté vívott a friss egyéni olimpiai bajnok Kanóval. Koch nagyszerűen hozta az asszót, 3-1, összesítésben már 5-2-re vezetett a magyar csapat. Andrásfi következett, aki elvesztette az asszóját Komata ellen. Ezután következett a csere, Nagy Dávidot becserélték Andrásfira.

photo_camera Kano Nagy Dávid ellen Fotó: FRANCK FIFE/AFP

Nagy Dávid 12-9-es magyar vezetésnél lépett először pástra, Kano Koki ellen. 2-0-ás Nagy vezetésről Kano még vissza tudta hozni magát 2-2-re, de többre már nem, így maradt a nem nagy, három tusos előny. A folytatásban még kisebb lett az előny, majd el is fogyott, Koch Máté ellen Komata ledolgozta a hátrányukat. Koch Máté végül egy tus előnyről adta tovább az eredményt.

Az utolsó előtti asszó következett, 17-16-os állásnál. Mindkét vívó nagyon óvatos volt, Jamada vezetett, de Nagy három tust is csinált. Végül kapott egyet, így az utolsó asszó 20-18-as magyar vezetésről indult.

Következett az olimpiai bajnok Kano Siklósinak. Kano két tussal kezdett és felhozta egálba Japánt. Egy együttes tus után közelharcban szerzett pontot Siklósi, így újra a magyaroknál volt az előny. Siklósi ezután szerzett még egy tust egy meglepetésszerű támadásból, már 2 tus volt a magyarok előnye. Kano ugyanakkor visszahozta, így döntő tus következett.

A döntő tust Siklósi Gergely nyerte, ezzel Magyarország 1972 után ismét olimpiai bajnok férfi párbajtőr-csapatban!

Magyarország elvette Japán olimpiai címét férfi csapat párbajtőrben, és egyúttal a magyar küldöttség ötödik érmét szerezte.


Kiemelt videóink