Uniós biztos: Csak az az olaj nem megy át Ukrajnán, aminek a Lukoil a tulajdonosa

POLITIKA
augusztus 02., 21:07

Telefonon tárgyalt Valdis Dombrovskis uniós biztos, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke az ukrán olajtranzitról Szijjártó Péter külügyminiszterrel.

A hívás előzménye, hogy Szijjártó Péter korábban arról beszélt, az, hogy az ukránok leállítják a Lukoiltól származó olaj tranzitját, veszélyezteti Magyarország és Szlovákia hosszú távú ellátásbiztonságát. A két ország az Európai Bizottsághoz fordult, hogy rendezze a konfliktust, de a bizottság levélben azt közölte, nem indokolt a sürgős konzultáció, mivel jelenleg nincs jele az ellátás biztonságát érintő közvetlen kockázatoknak.

Szijjártó Péter felháborodott a válaszon, és ismét azzal vádolta Brüsszelt, hogy itt összejátszásról van szó.

Valdis Dombrovskis a telefonhívás után az X-en (volt Twitteren) azt írta, azért beszélt Szijjártóval, hogy további részleteket tudjon meg a magyarországi energiaellátásról. Hozzátette, Ukrajna megerősítette, hogy a korlátozás „a folyamatban lévő olajtranzitot nem érinti, amíg a Lukoil nem tulajdonosa az olajnak.” Azt is fontosnak tartja, hogy Magyarország csökkentse függőségét az orosz energiától.

Szijjártó Péter a telefonbeszélgetés után a Facebook-oldalán azt írta, „a beszélgetés során világossá vált, hogy nem egyféleképpen ítéljük meg az ukrán döntés természetét és annak következményeit.”

A magyar kormány szerint nem szabad hagyni, hogy egy tagjelölt ország „packázzon két tagországgal.” Megismételte, hogy Ukrajna ezen intézkedése sérti az EU–Ukrajna társulási megállapodást is. Noha az EU azt ajánlotta, használják Horvátországot tranzitországként, Szijjártó ezt visszautasította arra hivatkozással, hogy az nem megbízható ország.

Ismét kérte az EU fellépését, és abban maradtak, folyamatos lesz a munkakapcsolat köztük a helyzet mielőbbi megoldása érdekében.

Közben egyébként az M1 információi szerint a magyar-szlovák egyeztetéseken lehetséges válaszlépésként felvetődött, hogy Magyarország és Szlovákia korlátozza vagy függessze fel az Ukrajna felé menő áramszolgáltatást.

A külügyminiszter korábban bejelentette, amíg az ukránok nem oldják fel a blokádot, Magyarország nem fog hozzájárulni ahhoz, hogy az Európai Békekeretből kifizessenek 6,5 milliárd eurót. A pénz olyan uniós országoknak jár, amelyek fegyverekkel támogatták Ukrajnát. Rácz András Oroszország-szakértő szerint a fegyverszállítások blokkolása csak Oroszországnak jó.

A Válaszonline közben arra hívta fel a figyelmet, a vita jóval az ukrán döntés után robbant ki, azután, hogy Szijjártó és Lavrov orosz külügyminiszter New Yorkban tárgyalt.

(Címlapi kép: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via AFP)

Kiemelt videóink