2050-re összeomolhat az Atlanti-óceán áramlási rendszere

klímakatasztrófa
augusztus 03., 15:21

Egy új kutatás kiszámolta, mikor omolhat össze az Atlanti-óceán áramlási rendszere (AMOC), amely világ méretű katasztrófához vezethet, átalakítva az időjárást és az éghajlatot.

Egy korszerű modellel készült számítás azt sugallja, az AMOC 2037 és 2064 között omolhat össze, de a legvalószínűbb az, hogy ez 2050-re megtörténik.

Az AMOC-ot az óceánban egyenlőtlenül eloszló hő és sókoncentráció működteti, így érzékeny arra, ha ezek a klímaváltozás miatt módosulnak.

„Ez valóban aggasztó” – mondta René van Westen, a hollandiai Utrechti Egyetem tenger- és légkörkutatója, a tanulmány társszerzője.

Az összeomlás hatására a világ egyes részei felismerhetetlenné válnának, és a rákövetkező évtizedekben a sarkvidéki jég dél felé kúszna, 100 év múlva Anglia déli partjaiig terjedne. Európa és Észak-Amerika átlaghőmérséklete bezuhanna, az Amazonas erőerdőiben megfordulnának az évszakok: a jelenlegi száraz évszakból esős hónapok lennének, és fordítva.

Stefan Rahmstorf, a Potsdami Egyetem munkatársa arról beszélt, számtalan kutatás van a témában, ő most 50 százaléknál nagyobb esélyt lát arra, hogy még ebben az évszázadban bekövetkezik a fordulat.

Az összeomlás modellezése egyre jobb, de még mindig nem elég pontos, hiszen nem veszik figyelembe a grönlandi jég olvadását. Az Atlanti-óceánba kerülő hatalmas mennyiségű édesvíz pedig teljesen megzavarja a rendszert, ezért az előrejelzések alábecsülhetik, milyen hamar vagy gyorsan következik be az összeomlás.

Ez a kutatási hiányosság azt jelenti, hogy az előrejelzések alábecsülhetik, hogy milyen hamar vagy gyorsan következik be az összeomlás, mondta Rahmstof.

(CNN)

Címlapi kép: Glaz/Mathieu Rivin/Hemis via AFP

Kiemelt videóink