A védelmi miniszter visszavonta a 9/11-es terrortámadás kitervelésével vádolt három férfival kötött vádalkut

külföld
augusztus 03., 19:16

Hirtelen visszavonta Lloyd Austin védelmi miniszter a 2001. szeptember 11-i terrortámadások feltételezett kitervelőjének és társainak vádalkuját, és visszavonta az ügyész hatáskörét, aki szerdán aláírta a megállapodást.

A péntek este nyilvánosságra hozott, meglepetésszerű feljegyzésen Austin azt írt, egy ilyen jelentős döntésért neki kell viselnie a felelősséget.

A Pentagon két nappal korábban jelentette be, hogy vádalkut kötött Khalid Sheikh Mohammeddel, ismertebb nevén KSM-mel és két másik vádlottal - Walid Bin 'Attash, és Hawsawi -, akiket a támadások kitervelésével vádoltak.

A beszámolók szerint az alku lényege az volt, hogy a három férfi bűnösnek vallja magát az összes felsorolt vádpontban (így a 2976 ember meggyilkolásáért is), cserébe az ügyészség beleegyezett, hogy nem kér rájuk halálbüntetést, csak börtönbe küldi őket.

A három férfit évek óta az amerikai haditengerészet kubai bázisán, a Guantanamo-öbölben tartják fogva úgy, hogy eddig nem állították őket bíróság elé. A per azért késett évekig, mert Amerika próbálta meghatározni, hogyan kezelje 2000-es években a CIA titkos börtöneiben alkalmazott kínzások ügyét.

A tárgyalás végül 2021. január 11-én kezdődött volna, de két bíró lemondása és a covid-járvány miatt az időpont kitolódott. Az ügyészek közben több, mint két éve tárgyaltak a vádalku lehetőségéről. Ezzel elkerülhető lett volna a hosszas tárgyalássorozat, ahol felmerülhet, hogy a kínzás során szerzett bizonyítékokat lehet-e használni.

A vádalku heves reakciókat váltott ki a demokratáknál, a republikánusoknál és a 9/11 áldozatait képviselő egyes csoportoknál is. Ők azt szeretnék, hogy a Pearl Harbor óta az Egyesült Államok területén elkövetett legsúlyosabb merénylekért halálbüntetést szabjanak ki.

(CNN)

Címlapi kép: Oliver Douliery/AFP

Kiemelt videóink