Vizsgálja a kormányhivatal az Iványiék által fenntartott intézményeket

POLITIKA
augusztus 03., 16:06

Hatósági ellenőrzést folytat a fővárosi kormányhivatal a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott oktatási és szociális intézményekben – írja az MTI.

A közműszolgáltató értesítése alapján az intézményeket fenntartó MET régóta nem fizeti be a közműszámlákat, és jelentős NAV-tartozást halmozott fel, ezért most azt vizsgálják, fenn tudják-e tartani a szociális intézményeket.

„A legfontosabb, hogy a gondozottak és óvodások számára az ellátás folyamatosan és megfelelő színvonalon biztosított legyen.”

A kormányhivatal tájékoztatta a főpolgármestert és a józsefvárosi polgármestert is, és felhívta a figyelmüket arra, ha a MET veszélyezteti a gondozottak és az ellátást igénybe vevő gyerekek érdekeit, rájuk hárul majd az ellátás.

A MET július végén került ismét nehéz helyzetbe, mikor a NAV végrehajtást indított és inkasszózta a MET bankszámláit. A MET és az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, Iványi Gábor levélben kért segítséget Pintér Sándor belügyminisztertől, és számításokkal igazolták, hogy tudják biztosítani a folyamatos működést, ha megkapják az állami alapnormatívát, de hiába.

Iványi szerint „a Belügyminisztérium a megegyezés helyett a céltalan rombolásban látja a megoldást.”

A BM azt közölte, az állam minden ellátottról és diákról gondoskodik, aki a MET intézményeinek fizetésképtelensége miatt nehéz helyzetbe kerül.

A NAV azért inkasszózott, mert a MET korábban jogsértő módon nem fizette be az alkalmazottai egy része után a közterheket illetve a közüzemi számlákat. Iványi viszont azzal érvel, az állam többel tartozik a MET-nek – hiszen jogsértő módon fosztotta meg a korábbi egyházi státuszától, amivel elestek a költségvetési források jelentős részétől is -, és ha helyreállna a törvényes állapot, az egyház helyzete rendeződne.

Címlapi kép: noÁr/Facebook

Kiemelt videóink