Amerika felszólította az állampolgárait, hogy azonnal hagyják el Libanont

külföld
augusztus 04., 09:04

A bejrúti amerikai nagykövetség felszólította az állampolgárait, hogy „bármilyen elérhető jeggyel” hagyják el Libanont. Hasonló felhívást tett közzé a brit külügyminiszter, a kanadai diplomácia és Jordánia kormánya is a saját állampolgárai felé. Az Izrael és a Libanonban tevékenykedő Hezbollah közti feszültség újabb eleme volt, hogy vasárnap rakéták indultak Beit Hillel városa felé Izraelbe Libanon területéről, amelyeket a vaskupola nevű légvédelmi rendszer sikeresen elpusztított.

Egy lehetséges szárazföldi bevonulástól azóta tartanak, hogy a múlt héten rakétatámadás ért egy futballpályát az izraeli megszállás alatt álló Golán-fennsíkon, tizenkét gyerek és fiatal vesztette életét. Izrael a Hezbollahot tette felelőssé, a társadalom pedig komoly válaszcsapást követelt. Ez két nappal később érkezett: légicsapást mértek a terrorszervezet bejrúti központjára, mélyen Libanon területére.

Bejrúti poszter Izmail Hanijeh Hamász vezető, Kasszem Szulemajni iráni és Fuad Shukr Hazbollah vezetők arcképével.
photo_camera Bejrúti poszter Izmail Hanijeh Hamász vezető, Kasszem Szulemajni iráni és Fuad Shukr Hazbollah vezetők arcképével. Fotó: IBRAHIM AMRO/AFP

Ez emelte a feszültség szintjét, a Hezbollahot támogató Irán bejelentette, hogy megtorolja az izraeli lépést. Az ország ideiglenes külügyminisztere, Ali Baqeri Kani azt mondta, hogy Irán „kétségtelenül használni fogja veleszületett és jogos jogait”, hogy „megbüntesse” Izraelt. (BBC)

Kiemelt videóink