Megérkeztek Ukrajnába az első amerikai gyártású F-16-osok

háború
augusztus 04., 19:56
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözli az első Ukrajnába érkező F-16-osokat
photo_camera Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözli az első Ukrajnába érkező F-16-osokat Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Volodimir Zelenszkij egy közelebbről meg nem nevezett ukrajnai támaszponton jelentette be, hogy megérkeztek Ukrajnába az első F-16-os vadászbombázók.

Az ukrán elnök megköszönte a szövetségeseinek, hogy támogatják Ukrajnát a küzdelemben. Az F-16-osok nagy segítséget jelentenek a túlnyomó részt posztszovjet technológiára hagyatkozó ukrán légierő számára.

Zelenszkij nem árulta el, pontosan hány repülőgép érkezett az országba, de azt igen, hogy továbbiak is érkeznek majd. Az ukrán elnök elismerte, hogy nincs még elegendő megfelelően képzett pilótájuk, akik repülni is tudnának az összes géppel. Külön megköszönte Dániának, Hollandiának és az Egyesült Államoknak a segítséget.

A NATO-országok összesen mintegy 65 F-16-ost ígértek Ukrajnának azóta, hogy Joe Biden amerikai elnök 2023 augusztusában engedélyezte szövetségeseinek, hogy szállítsanak Ukrajnának amerikai gyártású vadászgépeket.

Az F-16-osokat 1978-ban mutatták be, nem képviselnek új technológiát, így a legtöbb nyugati haderőben már inkább visszavonultatják, és a 2015-ben bemutatott F-38-asokkal helyettesítik ezeket. Viszont bombák és rakéták hordozására is alkalmasak. Korábban a nyugati szövetségesek Patriot és a Nasams rakétarendszerekkel már támogatták az ukrán haderőt.

Az ukránok várakozása az, hogy az F-16-osok segíthetnek annyira visszaszorítani az orosz légierőt, hogy azok ne legyenek képesek siklóbombákkal célba venni az ukrán szárazföldi erőket. (BBC)

Kiemelt videóink