Virth Balázs: „Milák Kristófnak új impulzusokra és új edzőre van szüksége”

sport
augusztus 05., 08:58

Elköszön Milák Kristóftól Virth Balázs edző, aki 2021 szeptemberében kezdett vele dolgozni.

Virth a Nemzeti Sportnak adott interjúban arról beszélt, korábban őszinte kommunikáció és partneri kapcsolat volt köztük, de a múlt év „nehézségei közben” eltávolodtak egymástól, „és az egymást segítő, közvetlen kapcsolatunkból edző-versenyző kapcsolat lett. A klasszikus értelemben vett munkakapcsolat, amelyben egyikünk sem érezte jól magát.”

Azt mondta, Milák idén februárban (vagyis pár hónappal a párizsi olimpia előtt) kapcsolódott vissza a közös munkába, de ezek a hónapok nem hasonlítottak a 2022-es felkészülésre.

„Az utolsó hetek kifejezetten nehezek voltak, az egymás közötti kommunikáció nem úgy működött már, mint az első másfél évben. Pályafutásom során több világklasszissal dolgozhattam, megtanultam már, hogy akkor legyek mellettük, ha segíthetek, de azt észreveszem, ha nincs szükség rám. Tudni kell a háttérben maradni. Az elmúlt néhány hétben ez így is történt.”

Szerinte az első másfél év azért is volt sikeres, mert Milák jól érezte magát az uszodában és azon kívül is. Milákot zseninek, korszakos úszónak tartja, de a legfontosabb az lenne, hogy visszatérjen nála az úszás szeretete.

„Ez kell ahhoz, hogy a pályafutása folytatódjon. Ám úgy érzem, ehhez új impulzusokra és új edzőre van szüksége.”

Milák erőnléti edzője, Zala György vasárnap az SzPress Hírszolgálatnak azt mondta, „Milák megy tovább, de előbb pihennie kell.”

Milák Kristóf felkészüléséről hónapokig semmit sem lehetett tudni, a megkeresésekre nem reagált, ezért sokat támadta az úszószövetség.

Az olimpián 100 méter pillangón aranyérmet, 200 méteren ezüstöt szerzett.

Címlapi kép: Sebastien Bozon/AFP

Kiemelt videóink