A rúdugró, aki még a sprintereket is elhomályosítja

sport
augusztus 06., 17:06

Armand Duplantis 625 centiméteres ugrásával hétfő este felrobbantotta a párizsi Stade de France stadiont. A svéd rúdugró nemcsak második olimpiai aranyérmét szerezte meg, hanem saját világrekordját is megdöntötte.

A teljesítmény kivételességét jelzi, hogy korábban csak két rúdugró tudott olimpián világrekordot dönteni. Az amerikai Frank Foss (1920) és a lengyel Władysław Kozakiewicz (1980), utóbbi ünneplésként be is mutatott az ellene szurkoló szovjet közönségnek. Továbbolvasás előtt Kozakiewicz ünneplését erősen ajánlott, Duplantis ugrását kötelező visszanézni.

link Forrás

De ki ez a 24 éves rúdugró? És hogyan lett a Usain Bolt utáni atlétika első számú arca?

A hátsó kertből a világ élmezőnyébe

Duplantis 3 évesen ismerkedett meg a rúdugrással. Ehhez nem kellett messzire mennie, lousianai házuk udvarában ugyanis volt egy rúdugró pálya. A szokatlan kerti kiegészítő édesapjának volt köszönhető. Az 580 centiméteres egyéni rekorddal rendelkező amerikai rúdugró, Greg Duplantis már kiskorában elkezdte egyengetni Armand karrierjét, akit a mai napig edzőként segít.

Duplantis anyai ágról is kiváló alapokat kapott. Svéd nemzetiségű édesanyja, Helena fiatal korában hétpróbázó volt. Férjéhez hasonlóan a mai napig aktívan segíti fia felkészülését, ő Duplantis erőnléti edzője.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.