Az izraeli pénzügyminiszter szerint indokolt és erkölcsös lenne hagyni, hogy 2 millió gázai éhen haljon, de a világ ezt nem engedi

háború
augusztus 06., 16:03

Bezalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter azt sugallta, hogy szerinte a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyek blokkolása „indokolt és erkölcsös”, még akkor is, ha ez 2 millió civil éhen halását eredményezheti, bár a nemzetközi közösség ezt nem fogja megengedni.

Bezalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter 2023. március 5-én.
photo_camera Bezalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter 2023. március 5-én. Fotó: Gil Cohen-Magen/AFP

„Azért viszünk be segélyt, mert nincs más választásunk” – mondta Szmotrics az Izrael Hajom napilap által rendezett Jad Binjamin-i konferencián. „A jelenlegi globális valóságban nem tudunk egy háborút kezelni. Senki sem fogja hagyni, hogy 2 millió civil éhen haljon, még ha ez indokolt és erkölcsös is lenne, amíg a túszaink vissza nem térnek. Humanitárius a humanitáriusért cserébe erkölcsileg indokolt, de mit tehetünk? Ma egy bizonyos valóságban élünk, nemzetközi legitimációra van szükségünk ehhez a háborúhoz” – mondta.

Szerinte Izraelnek vissza kell szereznie a teljes ellenőrzést afölött, hogy pontosan mi érkezik az övezetbe. Azt mondta, ellenzi a hadsereg és Joáv Galant védelmi miniszter álláspontját a kérdésben, és nem tudja, „a miniszterelnök nem akarja vagy nem tudja megfékezni őket”. Szerinte az, hogy a Hamász kifosztja a segélyeket, a háborút meghosszabbító „fő tényező”.

A szélsőjobboldali miniszter azt mondta, bár támogatja, hogy Izrael áttelepítse a Gázai övezetet, nem követelte, hogy ezt a háború egyik céljaként határozzák meg. Szerinte ha Izrael 2005-ben nem vonul ki Gázából, akkor az október 7-i mészárlás sosem történt volna meg. Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt mondta, nem reális a Gázai övezet újratelepítése, ami feldühítette szélsőjobboldali szövetségeseit. (Times of Israel)

Kiemelt videóink