Gyulay Zsoltot meglepte, milyen ellenséges légkör fogadta Hámori Lucát

sport
augusztus 06., 09:31

Hétfőn este az ATV Egyenes Beszéd című műsorának nyilatkozott Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Az egyik slágertéma természetesen Hámori Luca és Imane Helif boxmeccse volt. Gyulay az algériai ökölvívóval kapcsolatban leszögezte, hogy

„azt tudomásul kell venni hogy a NOB szabályzata szerint a hölgy az hölgy, és mindig is az volt”.

A MOB elnöke ugyanakkor arról is beszélt, hogy rendkívül éles helyzet alakult ki, és az első reakciók is vegyesek voltak. Gyulayt meglepte, ami magán a mérkőzésen a lelátón történt:

„Mi azt gondoltuk, hogy a Luca kimegy a ringbe, és mindenki őt fogja támogatni. Erre egy olyan ellenséges közegbe érkeztünk, ami elképesztően nyomasztó volt, és nem is kívánom vissza magunknak (...) Nekünk esett a nemzetközi sajtó, hogy nem szégyelljük magunkat, hogy ilyen posztokat rakott ki a Luca (...) és gyakorlatilag egy bántalmazott lett, és az egész nézőközönség, is az egész szurkolótábor mellé állt”

Azzal kapcsolatban, hogy mi lehet az ilyen vitás esetekben a megoldás, Gyulay Thomas Bach MOB-elnököt idézte, aki szerint a „megállapítást, hogy ki a nő és ki a férfi, újra kell értékelni, és a szakértőket meg kell hallgatni.”

Gyulay arról is beszélt a műsorban, hogy igazat ad Kovács Richárdnak, aki nehezményezte, hogy Magyar Boksz Szövetség kiegészítette Hámori Luca pénzjutalmát, az övét viszont nem. Gyulay szerint elhamarkodott döntés született, és nem szabad diszkriminálni a sportolókat, és minden sportolóért kiállnak, legyen szó Lucáról vagy Richárdról.

Az ATV-nek nyilatkozva Gyulay reagált Hosszú Katinka szavaira is, aki hétfőn keményen nekiment a Magyar Úszószövetségnek, és a teljes vezetést lemondásra szólította fel amiatt, ahogy a Milák-ügyet kezelték. Gyulay erre azt mondta, hogy ő megérti a nagy bajnokok véleményét de most inkább az elért eredményeknek kellene örülni:

„Én fél évvel ezelőtt is azt mondtam, hogy Milák Kristóf meg fogja adni a választ majd az olimpián. Mondták, hogy nem találják Milák Kristófot. Mondtam, hogyha a dobogón se találjuk, akkor van igazán a baj, de ott volt, és bizonyított.”

Kiemelt videóink