A Közlekedési Múzeum hivatalos székhelyét Debrecenbe helyezték át, bár hivatalosan még nem jelentették be a költözést

belföld
augusztus 07., 06:24

Bár még be sem jelentették, hogy a kormány hivatalosan rábólintott volna a Közlekedési Múzeum Budapestről Debrecenbe költöztetésére, a Népszava szerint az intézmény székhelyét nagyobb hírverés nélkül a debreceni Széchenyi utca 31. alá helyezték át. Egyúttal megváltozott annak adószáma is.

A múzeumot felügyelő Építési és Közlekedési Minisztérium korábban annyit árult el a sajtónak, hogy a kormány első olvasatban tárgyalta a Lázár János miniszter által kitalált költöztetést, de még nincs döntés. A Népszava ehhez képest úgy tudja, hogy már meg is jelent a leendő épület pályázati kiírása, aminek októberi lesz a leadási határideje.

A dokumentáció szerint a zöldmezős beruházással készülő múzeum tényleg zöld mezőn, a BMW gyár telke melletti szántóföldek helyén, egy 6,5 hektáros telken lesz. Az autópálya melletti pusztában elterülő rész csak autóval közelíthető meg. A legközelebbi buszmegálló innen jelenleg 1,5 kilométerre található.

A beruházásra 150 milliárd forintot tervez költeni a többi állami beruházás leállításával megbízott Lázár. A pusztában álló múzeumnak az Építési minisztérium szerint az állandó és időszaki kiállításokon felül helyet kell biztosítania konferenciáknak, oktatási és üzleti rendezvényeknek. A célok között szerepel az is, hogy a „helyi lakosság kiemelt találkozóhelyévé kell válnia”, bármit is jelentsen ez egy mindentől távol eső épület esetében.

Kiemelt videóink