Ausztráliában már a fókák is vlogolnak, és ezzel segítik a túlélésüket

TUDOMÁNY
augusztus 07., 13:55

Az Ausztrália déli partjainál honos oroszlánfókák veszélyeztetett fajnak számítanak. Egészen a 20. század elejéig vadászták őket, míg napjainkban a halászhálók jelentik rájuk a legnagyobb veszélyt. Az elmúlt negyven évben a populáció száma 60 százalékot zuhant, jelenleg már csak mindössze tízezerre becsülik.

Kutatók most úgy próbálnak meg segíteni a veszélyben lévő fajon, hogy kamerákat szereltek két fókakolónia nyolc nőstényére, akik közel 90 órányi felvételt készítettek, több mint 500 kilométeren keresztül, így segítenek feltérképezni az 5000 négyzetkilométernyi élőhelyüket. A fókák felvették kamerákkal a sziklazátonyokat és a tengeri füves réteket, ezzel betekintést engedtek a számukra fontos helyekre.

A felvételekből kiderül, hogy a fókáknak más-más ízlése van, egyes állatok sok tőkehalat szeretnek enni, mások a polipokra, rájákra vagy tintahalakra vadásznak. Továbbá az egyik legjelentősebb felvételen az látszódik, hogy egy nőstény egyed megmutatja a kölykének, hová menjen és hogyan vadászon.

link Forrás

Simon Goldsworthy, a projektben dolgozó kutató azt mondta: eddig nehéz volt megfigyelni a fókákat, mivel a tengerfenéken táplálkoznak, de most a kameráknak köszönhetően csodás részletességgel tekinthetnek be az oroszlánfókák világába. A fókák úgy ismerik több száz kilométeres körzetben a tengerfeneket, mint az emberek az utcákat. „Van egy mentális térképük a környezetükről, és olyan helyekre vezetnek, amelyek mély jelentőséggel bírnak számukra” – mondta Goldsworthy.

A „videózó” fókák emellett a tengerfenék feltérképezésben is óriási segítséget nyújtanak. Általában ez egy igen drága és fáradságos művelet, ahol hajóknak kell kamerákat vontatniuk maguk mögött. Az oroszlánfókák sokkal gyorsabban dolgoznak, ráadásul ingyen. (Guardian)

Szerző: Szántó Dániel

Kiemelt videóink