Ficoék kiengedték a börtönből a maffiaügyeket fedező korrupt különleges ügyészüket

külföld
augusztus 07., 18:34

Szlovákiában Fico igazságügyi minisztere szabadlábra helyeztette a nyolcéves jogerős börtönbüntetését töltő Dušan Kováčik volt különleges ügyészt, a korrupciós ügyek fedezésének talán legismertebb arcát - írja a Napunk.

Kovácik azért került börtönbe 2020-ban, mert 50 ezer euró kenőpénzt fogadott el a Takáč-banda néven ismert bűnszervezettől, akiknek a bírósági ítélet szerint rendőrségi aktákat is kiszivárogtatott. Ő a Fico alatti visszaélések egyik legismertebb arca: 17 évig volt benne a különleges ügyészség vezetésében, de ezalatt hosszú éveken keresztül egyetlen vádat sem emelt, az ügyeket, mint a szlovák politikát felforgató Gorilla-botrányt a szőnyeg alá söpörte.

További korrupciós ügyekben is zajlik ellene nyomozás, az egyikben az ügyész 14 évet kért rá. A legismertebb szlovák politikai nyomozásban, a bírósági szakaszban lévő "tisztítótűzben" is gyanúsított. Ott azzal vádolják, hogy Tibor Gašpar volt rendőrfőkapitánnyal együtt maffiamódszerekkel lehetővé tette, hogy a rendőrséggel a Smer politikai céljainak érdekében éljenek vissza.

A Smer azóta Gašpart a szlovák parlament alelnökévé tette, Fico pedig rendszeresen kiáll Kováčik mellett is, akiről egy kirakatper áldozataként beszél. Tavalyi választási győzelme előtt Fico egyik kampányígérete volt, hogy ha újra hatalomra jut, az ilyen ügyekhez vissza kell majd térni, és a senkit nem hagyunk az út szélén szellemében kiállnak régi embereikért.

Egy 2017-es pozsonyi korrupcióellenes tüntetés Robert Kalinák, Tibor Gaspar és Dusan Kovacik eltávolításáért. Visszatértek a hatalomba.
photo_camera Egy 2017-es pozsonyi korrupcióellenes tüntetés Robert Kalinák, Tibor Gaspar és Dusan Kovacik eltávolításáért. Visszatértek a hatalomba. Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

A korrupció miatt elítélt Kováčikot most egy idáig a gyakorlatban soha nem alkalmazott jogszabály alapján engedték szabadon, annak ellenére, hogy jogerős büntetését töltötte. A Legfelsőbb Bíróságra adtak be az érdekében felülvizsgálati kérelmet, hogy tegyék semmissé az ítéletét, Boris Susko igazságügyi miniszter pedig ezután azonnal felfüggesztette a börtönbüntetését addig, amíg a Legfelsőbb Bíróság meghozza a döntését. Erre a miniszternek volt elvi lehetősége, bár a jogszabály lényegében teljesen ismeretlen volt korábban a szlovák közéletben.

A szlovák ellenzék a szabadon engedés miatt a maffiaállam visszatéréséről beszél, az ellene elkövetett merénylet után lábadozó Fico pedig azt hangsúlyozza, hogy minden törvényesen történt, és jogos kompenzáció ez az ártatlan Kováčiknak.

Kiemelt videóink