Magyarország újra olimpiai elődöntőt játszik férfi vízilabdában

sport
augusztus 07., 22:06

Magyarország nyerte a férfi vízilabda olimpiai negyeddöntőt Olaszország ellen. Az elődöntőben Horvátország ellen játszunk.

A két válogatott életében az idei év kivételes volt, ugyanis a szerdai negyeddöntő már a hatodik meccsük volt, ilyen valószínűleg még soha nem volt a sportág történelmében. A szerdáig lejátszott meccsekből kétszer győztünk, az egyik a 2024-es Eb csoportmeccsén volt, a bronzmeccsen viszont visszavágtak az olaszok. A vébén a csoportban ugyan 15-14-re legyőztük az olaszokat, de minket a negyeddöntőben megállítottak a franciák, az olaszok viszont csak a döntőben kaptak ki a horvátoktól.

Magyarország kezdte jobban az olimpiai negyeddöntőt. Az első negyedben végig vezettünk, csak Manhercz Krisztián és Alessandro Velotto szerzett gólt, így lett 3-2 ide nyolc perc után.

A második negyedben sokáig 0-0 volt az állás, mindkét kapus jól védett vagy a támadók lőtték fölé, mellé a labdát. A gólcsendet közel két perccel a negyed vége előtt Condemi törte meg, ekkor értek utol minket az olaszok, 3-3. A bírók ezután hosszasan videóztak, és különös ítéletet hoztak: az olaszok gólját elvették, és Condemit négy percre kiállították ütésért, mondván, nem csak gólt lőtt, de szándékosan megütötte Jansikot. A gólt elvették, Magyarország jöhetett büntetővel, Manhercz belőtte, 4-2 ide. A közjáték a magyarokat is megzavarta, a negyedben, bár emberelőnyben játszottunk, több gólt nem szereztünk.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A harmadik negyedet az olaszok 5-2-re nyerték, így 7-6-ra átvették a vezetést. Az olaszok 4 perces kiállítása minket zavart meg jobban. Ebben a negyedben az olaszok góljainak többségét Di Fulvio, magyarok mindkét gólját Zalánki lőtte.

A negyedik negyed közepére utolértük az olaszokat 8-8-nál. Az olaszok elbizonytalanodtak, büntetőből sem tudtak kapuba találni, sőt, Manhercz góljával 9-8-re vezettünk 2 perc 50 másodperccel a vége előtt, de jött Presciutti, 9-9. Hihetetlen izgalmakat hoztak az utolsó percek, másodpercek, de újabb gól már nem esett, így büntetők döntöttek.

Az ötmétereseket a magyarok kezdték.

Varga Dénes kihagyta, 0-0.

Di Fulvio kihagyta, 0-0.

Vámos belőtte, 1-0.

Vogel megint védett, 1-0.

Zalánki belőtte, 2-0.

Presciutti belőtte, 2-1.

Fekete kihagyta, 2-1.

Vogel megint védett, 2-1.

Manhercz belőtte, 3-1.

Magyarország 2008-ban, Olaszország 1992-ben nyert utoljára olimpiai bajnokságot férfi vízilabdában, az örökranglista élén viszont ez a két válogatott áll 17, illetve 11 éremmel.

Kiemelt videóink