Nemcsak fenyegetőzött, visszatért Barcelonába a száműzetésben lévő katalán vezető, a rendőrség most vadászik rá

külföld
augusztus 08., 13:03

Egy szerdán közzétett videójában egészen váratlan módon azt állította Carles Puigdemont egykori katalán vezető, hogy csütörtökön feltűnik majd Barcelonában a Generalitat, vagyis a Katalán Parlament épületében, ahol új elnököt iktatnak be. A jelek szerint nemcsak fenyegetőzés volt ez Puigdemont részéről, csütörtök reggel ugyanis a Katalán Parlament közelében összegyűlteknek tartott beszédet nem sokkal a katalán kormány új vezetőjének beiktatása előtt – írja a BBC.

Az egykori vezető azt mondta, azért tért vissza, hogy emlékeztesse az embereket arra, még mindig itt vannak, a népszavazás megtartása pedig nem bűncselekmény, és soha nem is lesz az. Ezt követően Puigdemont eltűnt.

Az egykori katalán vezető újra felbukkant Barcelonában, a rendőrök mégsem tudták letartóztatni
photo_camera Az egykori katalán vezető újra felbukkant Barcelonában, a rendőrök mégsem tudták letartóztatni Fotó: CESAR MANSO/AFP

A katalán belügyminisztérium szerint a rendőrség városszerte utakat zárt le, és ellenőrzik az autókat. Puigdemont szövetségese, Aleix Sarri az X-en bírálta a rendőrségi akciót:

„Rendőrök százai veszik körül Barcelonát, hogy letartóztassák Puigdemont elnököt. Közpénzből fizetett vadászat ez a madridi hatalmak kedvéért. Egy demokráciában ilyet nem csinálnak”.

Az egykori elnök 2017 óta önként vállalt száműzetésben él Belgiumban, mert Spanyolországban azonnal letartóztatnák a katalán függetlenségi népszavazás után kialakult belpolitikai válság miatt, amelyet a spanyol törvényhozás lázadásnak ítélt. Az már mások számára is érthetetlen, hogy miért nem tudták letartóztatni a rendőrök Puigdemontot, ha tudott volt, hogy felbukkan Barcelonában.

Kiemelt videóink