A pedagógusok ellenőrizik majd, nincs-e tiltott tárgy a diáknál

oktatás
augusztus 09., 06:48

Megjelent a rendelet arról, milyen tárgyakat tilos bevinni az iskolába, és mit lehet korlátozottan használni.

A tiltott tárgyak köre nem annyira meglepő, nem lehet bevinni az iskolákba, kollégiumokba 8 centi pengehosszúságot meghaladó kést, dobócsillagot, rugóskést, íjat, boxert, gázsparyt, lőfegyvert és utánzatát, elektromos sokkolót, de ezek használata amúgy is korlátozva van, máshol is.

Olyan tárgy is sem vihető be, aminek birtoklása a szabálysértési törvényt vagy a büntető törvénykönyvet sérti.

Tilos bevinni dohányterméket és alkoholt (illetve minden olyasmit, amit 18 éven aluli fiatalnak nem lehet eladni). Energiaitalt még szabad, hiszen a két KDNP-s képviselő által áprilisban benyújtott törvényt, ami megtiltaná az energiaitalok eladását 18 év alattiaknak, még nem fogadta el a parlament.

Korlátozottan lehet használni az iskolában, a szakmai képzés során, illetve a foglalkozások alatt a kollégiumokban a mobiltelefonokat, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközöket, illetve az internetelérésre alkalmas okoseszközöket.

Ezeket a tanítási nap kezdetén, az órák előtt le kell adni, majd a házirendben foglaltak szerint tárolják és adják vissza őket. Azt is a házirendben határozzák meg, hogy mikor használhatják mégis a diákok.

A tiltott tárgyakat – ha a törvény nem tiltja azok birtoklását – egyébként visszakapják a diákok, ha elmúltak 18 évesek, ha nem, akkor a szülőnek adják át. Vagy, ha kiderül, hogy másé, akkor a tulajdonosának.

A pedagógusok ellenőrizhetik és számonkérhetik a diákokat, illetve elvehetik a meghatározott tárgyakat. Szükség esetén (tiltott tárgyaknál) rendőrt is hívhatnak.

Címlapi kép: Balázs Attila/MTI/MTVA

Kiemelt videóink