Összesen 62 kilométert versenyzett 9 nap alatt a női maraton győztese

sport
augusztus 11., 17:51

A holland színekben versenyző Sifan Hassan nyerte a női maratonfutást vasárnap reggel a párizsi olimipián. A verseny favoritja előzetesen a világcsúcstartó etióp Tigst Assefa, valamint a kenyai Peres Jepchirchir és Hellen Obiri voltak, Jepchirchir címvédőként állt rajthoz, míg Obiri két olimpiai ezüsttel rendelkezett.

photo_camera Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

A nagy versenyben Hassan az utolsó egyenesben tudta csak lerázni Asefát, két kanyarral a vége előtt majdnem fel is lökték egymást. Végül a holland 2:22:55 órás olimpiai rekorddal nyert.

A 31 éves Hassan emberfeletti teljesítményt nyújtott ezen az olimpián, az aranyérme mellett 5 ezer és 10 ezer méteren is dobogóra állt, utóbbin másfél nappal a 42 kilométeres futás előtt.

Összesítve tehát az elmúlt 9 napban Hassan az 5 ezer előfutamával, döntőjével, a 10 ezer méterrel és a maratonnal összesen 62 000 métert futott.

photo_camera Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

„Olyan, mintha álmodnék” - mondta a verseny után. „Csak olyan embereket látok a tévében, akik olimpiai bajnokok. A maraton valami más, tudod. Amikor 42 kilométert teszel meg több mint két óra 20 perc alatt, akkor minden egyes lépést olyan nehéznek és fájdalmasnak érzel. Amikor célba értem, az egész pillanat felszabadító volt. Hihetetlen. Soha nem tapasztaltam még ilyet. A többi maraton, amit lefutottam, meg sem közelítette ezt” – mondta, hozzátéve, hogy nem akarta abbahagyni az ünneplést.

Az önmagát őrültnek nevező Hassannak Budapesten nem volt annyira jó világbajnoksága, 10 ezer méteren a cél előtt pár méterrel az élről bukott, 1 500 méteren bronzérmes lett, 5 ezer méteren második. A 2021-es olimpián az 1 500, az 5 ezer és a 10 ezer méteres versenyben indult, két számot meg is nyert (5 ezer és 10 ezer méter), a három közül a legrövidebb, 1 500 méteres számban pedig harmadik lett.

Idén Hassan rápróbált a Zatopek-csúcs meghódítására, a csehszlovák futó az 1952-es olimpián megnyerte az 5 ezret, a 10 ezret és a maratont is. A mostani olimpia alapján csak idők kérdése, hogy meglegyen neki. (MTI, Olympics)

Kiemelt videóink