Trump kampánystábja szerint meghackelték őket az irániak

külföld
augusztus 11., 07:46

Donald Trump amerikai elnökválasztási kampánystábja közölte, hogy egyes belső kommunikációjukat feltörték, és – a Trump és Irán közötti múltbeli ellenségeskedésre hivatkozva – az iráni kormányt hibáztatták, bár közvetlen bizonyítékot nem szolgáltattak.

A Politico nem sokkal korábban arról számolt be, hogy júliusban e-maileket kezdtek kapni egy névtelen forrástól, ami hiteles dokumentumokat kínált Trumpék belső működéséről, és köztük volt egy J. D. Vance alelnökjelölt „potenciális sebezhetőségéről” szóló jelentés.

„Ezeket a dokumentumokat illegálisan szerezték meg az Egyesült Államokkal szemben ellenséges külföldi forrásokból, azzal a céllal, hogy beavatkozzanak a 2024-es választásokba és káoszt szítsanak a demokratikus folyamatainkban” – közölte Steven Cheung, a Trump-kampány szóvivője.

Trump azt írta, a Microsoft tájékoztatta a kampányt arról, hogy Irán feltörte az egyik weboldalát, de Trump szerint „csak a nyilvánosan elérhető információkat tudták megszerezni”.

photo_camera Fotó: Bill Pugliano/Getty Images via AFP

A Trump-kampány a Microsoft kutatóinak jelentésére hivatkozva közölték: az iráni kormányhoz köthető hackerek júniusban megpróbáltak betörni egy „magas rangú tisztviselő” kampányfiókjába. A hackerek egy korábbi politikai tanácsadó fiókját vették át, majd azt arra használták, hogy célba vegyék a tisztségviselőt – áll a jelentésben.

Irán New York-i állandó ENSZ-képviselete e-mailben tagadta a vádakat. Steven Cheung azt írta: „Az irániak tudják, hogy Trump elnök meg fogja állítani a rémuralmukat, ahogyan azt a Fehér Házban töltött első négy évében is tette.”

A volt elnök hivatali ideje alatt feszült volt a viszonya Iránnal. Trump alatt az Egyesült Államok 2020-ban megölte Kasszem Szulejmáni iráni katonai parancsnokot, és kilépett a többoldalú iráni atomalkuból. (Reuters)

Kiemelt videóink