Ügyvédje szerint csak „eljátszott a gondolattal” a Taylor Swift-koncertre merényletet tervező fiatal

terror
augusztus 11., 15:44

A vasárnapi bécsi Taylor Swift-koncertre tervezett merénylet fő gyanúsítottjának ügyvédje igyekezett bagatellizálni védence tettét, aki szerinte csak „eljátszott a gondolattal”.

Swift erre a hétre tervezett három koncertjét törölték, miután az osztrák hatóságok feltártak egy 19 éves fiatalember által vezetett összeesküvést, amelynek célja egy ISIS által inspirált öngyilkos merénylet végrehajtása volt a futballstadionban, ahol több tízezer rajongó akart részt venni a koncerteken. Az osztrák hatóságokat az amerikai szolgálatok értesítették, hogy valakik terrortámadást terveznek a koncertekre, ami közel húszezer ember halálát is eredményezhetné.

Rajongók Bécsben a bejelentés után
photo_camera Rajongók Bécsben a bejelentés után Fotó: ROLAND SCHLAGER/AFP

Az osztrák nyomozók szerint a fiatalember nemrég esküdött fel az ISIS-re, és teljes körű beismerő vallomást tett, miután a rendőrség házkutatást tartott nála, és lefoglalt vegyi anyagokat, bozótvágó késeket és más eszközöket.

Ina-Christin Stiglitz ügyvéd a Reutersnek elmondta, hogy a fiatal csak az elmúlt hónapban került kapcsolatba az ISIS-szel. „Érdekelte őt a dolog” - mondta, de a bombája amúgy sem működött volna, mert nem volt járatos a dologban, a neten próbált infókat beszerezni - mentegette védencét az ügyvéd.

A nyomozás során az osztrák rendőrség három másik tinédzsert is őrizetbe vett, köztük egy 17 éves fiatalt, akit az ügyvéd védence „legjobb barátjaként és szomszédjaként” jellemzett.

Kép az egyik gyanúsítottról
photo_camera Kép az egyik gyanúsítottról Fotó: ROLAND SCHLAGER/AFP

A Ternitz nevű kisvárosban a szomszédok megdöbbenésüket fejezték ki a 19 éves fiú letartóztatása miatt, akit visszafogottnak, de barátságosnak jellemeztek. Elmondásuk szerint a radikalizálódásra utaló kevés jel egyike az volt, hogy nemrégiben hosszú szakállt növesztett. Arra a kérdésre, hogy miért változtatta meg a külsejét, az ügyvédje azt mondta: „Menő akart lenni”.

Karl Nehammer kancellár az ügy kapcsán azt mondta, hogy az osztrák hírszerző ügynökségeknek nagyobb hatáskörrel kellene rendelkezniük az üzenetküldő alkalmazásokon folytatott kommunikáció megfigyelésére, hogy megállítsák a szélsőségeseket. (Reuters)

Frissítés 16.40: a gyanúsított ügyvédje az APA hírügynökségnek már azt mondta, védence tagadja a vádakat, nem is volt az Iszlám Állam híve, és sosem állt szándékában embereket ölni. A felvetésre, hogy a fő gyanúsítottnak több kése és más szúrófegyvere volt, a jogász azzal felelt, hogy „ezeket az Amazonon rendelte, mert megtetszettek neki”. Úgy fogalmazott, hogy a 19 éves védence nem terrorista, „hanem egy éretlen, tudatlan gyerek”. (MTI)

Kiemelt videóink