Az összeomlás szélén a Dunaferr: nemcsak bért nem fizettek, de két cégük ellen már NAV-végrehajtás folyik

gazdaság
augusztus 12., 12:57

Tavaly októberben került hivatalosan is az akkor épp bedőlés szélén álló, felszámolt Dunaferr a Liberty Steelhez, bár a tranzakciót már július óta lehet tudni. A Nagy Márton vezette gazdasági minisztérium tavaly nyáron „a megmentési folyamat következő lépéseként” büszkélkedett a tranzakcióval, amivel „az acél gyártáshoz szükséges eszközök új cégekbe kerültek (DunaRolling és Duna Furnace dunai vasmű), melyeket nyílt eljárásban értékesítésre hirdetett meg a felszámoló”.

Bő egy év elteltével ott tartunk, hogy a dunaújvárosi cég határidőre, augusztus 10-ig nem tudta kifizetni a júliusi béreket, ezért a gyárnál több százan demonstrálnak. De ami még aggasztóbb, hogy a cégnyilvántartás adatai szerint a Dunaferr két leányvállalata olyan szinten vált fizetésképtelenné, hogy a napokban az állami adóhatóság végrehajtást indított ellenünk.

Az Optenben található adatok szerint a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft., azaz Nagy Mártonék tavaly sikerjelentésének egyik alanya augusztus 7-e óta áll végrehajtás alatt, egyébként nem először a cég történetében. Idén februárban már Sándor Péter közjegyző is végrehajtást kezdeményezett a társaságnál, az a folyamat áprilisban lezárult. A társaság egyébként az elmúlt évet 60 milliárdos árbevétellel és 134 milliós adózott nyereséggel zárta.

A Portfolió úgy tudja, hogy a tavalyi minisztériumi közleményben szereplő másik cégnél, a DunaRollingnál is elrendelték az adóhatósági végrehajtást, ami augusztus 9-én, azaz múlt pénteken, két nappal a Duna Furnace-é után vált jogerőssé. Ennek jelét cikkünk megírásakor még nem láttuk a cégnyilvántartásban, de a dunaújvárosi vasműben zajló folyamatok fényében egyáltalán nem tűnik meglepőnek. Frissítés: az E-cégjegyzékben tárolt cégkivonatban hétfőn már látható volt, hogy a NAV Fejér Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága Követeléskezelési Osztálya augusztus 9-én elrendelte jogerősen a végrehajtást.

Kiemelt videóink